Metallitööstus AQ Lasertool: meie arengu nurgakiviks on nõudlikud kliendid

AQ Lasertool
Copy
Enne mängu
Enne mängu Foto: AQ Lasertool OÜ

AQ Lasertool OÜ põhitegevusalaks on lehtmetallist toodete valmistamine maailma juhtivatele ettevõtetele eeskätt auto-, rongi- ning energeetikatööstuses. Tänavu 20. tegevusaastat tähistava ettevõtte tegevjuht Rein Volt nendib, et arengus peab olema tänulik klientidele, kellega koos on kõik need aastad kasvatud ja laienetud.

AQ Lasertooli asutajaks oli Rootsis asuv ettevõte Lasertool AB, soovides leida turgu ka väljaspool kodumaad. Esimesed seitse töötajat said väljaõppe Rootsis asuvas tehases ja 1. detsembril 2003 ehk õige pea juba 20 aastat tagasi alustati tootmisega Pärnus 3000-ruutmeetrises tehases. 2006. aastal sai ettevõtte omanikuks AQ Group AB, kes koheselt hakkas tegelema tehase laienemistöödega ning juba aasta hiljem valmiski 7000-ruutmeetri suurune tehasehoone. Kogu toodang läks ekspordiks – tootmise põhikliendid olid algusest peale Põhjamaade autotööstused, eeskätt Volvo ja Scania ning samuti lisandus aja jooksul kliente rongitööstusest.

Järgmine suurem laienemine toimus aastal 2014, kui omandati kaks ettevõtet Harjumaal ning veel neli aastat hiljem tootmisfirma Pärnumaal. Nii avanes võimalus paigutada autotööstuse ja rongitööstuse detailide tootmine eraldi tehastesse. Ja et keskenduda paremini äritegevuse arendamisele kõigi oma nõudlike tööstusklientidega, toimus 1. detsembril 2022 AQ Lasertooli jagunemine kaheks erinevaks ettevõtteks ning uus ettevõte kannab nime AQ Components Kodara OÜ. Tootmine toimubki täna Eestis neljas üksuses: Pärnumaal Lemmetsa külas, Pärnu linnas ning Harjumaal Jüris ja Viimsis.

«Kuna meie tegevusala on allhanke korras lehtmetallist toodete valmistamine peamiselt auto- ja rongitööstuses, siis me ei tegele oma toodete arendamisega, küll aga pakume oma klientidele insenertehnilist tuge kliendi toodete arendamisel ja industrialiseerimisel,» ütleb Rein Volt. «Saame öelda, et tänu meie nõudlikele klientidele on toimunud ka meie areng. Kui algusaastatel olime tõepoolest pigem allhanketehas, siis täna anname oma panuse kliendidisaini välja töötamiseks. Kliendid ootavad meilt tuge kui tootmisvaldkonna ekspertidelt, kuidas võimalikult parimal viisil toodet valmistada.»

Uued suunad: energeetika ja taastuvenergia

Aastatega on laienenud kliendibaas ning taastuvenergia aktiivse arenemise näol on lisandunud uusi suundi. Kui seni on olnud suurem osa meie toodangust eksport, siis viimasel ajal panustame palju Eesti iduettevõtetele, kelle väljund on valmislahendused, näiteks tõukeratas ÄIKE. «Meile meeldivad tooted, millele saame üha rohkem lisandväärtust lisada!» selgitab Volt. «Uus ülemaailmne trend on elektrifitseerimine. Meie tegutseme samuti selles sektoris ning näeme selles ka suuremat kasvu. Sisepõlemismootorite väljavahetusega kasvab elektriga töötavate toodete vajadus autodest, veoautodest, rongidest ja bussidest kuni elektrivõrgu ning taastuvenergiani.»

Ta tõdeb, et head tulemused on ettevõte saavutanud tänu oma enam kui 300 töötajale. «Kui võrdleme viimaste aastate tulemusi, siis oleme 15% kasvutrendis aastas, kuid samal ajal meie töötajate arv ei ole kasvanud, vaid oleme suutnud selle tulemuse ära teha sama inimeste arvuga. Eks meid mõjutab ka, et tööjõuturul ei ole piisavalt oskustöölisi ja napib insener-tehniliste teadmistega inimesi, seega tuleb rohkem panustada oma töötajate arengusse. Liigume selles suunas, et kõik investeeringud on seotud automatiseerimisega. Nii on töötajatel võimalus uued seadmed selgeks õppida, olgu see siis programmeerimine, opereerimine või toote juurutamine.»

Uhkust võib Voldi sõnul tunda ka selle üle, et Eesti tehaste töötajate oskused ja teadmised on hinnatud kogu AQ Groupis ning neil on võimalus oma teadmisi globaalselt jagamas käia teistes grupi ettevõtetes. Kvaliteediinspektorist inseneriks, insenerist ettevõtte juhiks või ettevõtte juhist AQ Groupi juhtkonna liikmeks on vaid üksikud näited, milliseid arenguid on ettevõttes võimalik teha! Väga tähtsal kohal on automatiseerimine ja robotiseerimine, mis on ettevõtte tegevust oluliselt tõhustanud. Kui 2015. aastal oli AQ Lasertoolis tööl 44 keevitajat ja 7 robotkeevituse operaatorit, siis täna on 22 keevitajat ja 13 robotkeevituse operaatorit ja mahud on samas kordades kasvanud.

Võitjad
Võitjad Foto: AQ Lasertool OÜ

Töötajad hindavad ettevõtte stabiilsust ja personaalseid arenguvõimalusi

AQ Lasertooli töötajad on välja toonud, et nad hindavad oma tööandjas stabiilset ja huvitavat tööd, puhast töökeskkonda ja arenemisvõimalusi. Olulised on muidugi ka nii-öelda pehmed väärtused, mida ettevõte töötajatele pakub, olgu need erinevate tähtpäevade – nagu sünnipäevad, jõulud, kooliaasta algus, vastlad või naistepäev – meelespidamine ning hoolimine töötajate heaolust ja tervisest. Töötajad on kaasatud laiendatud tervisekindlustuse paketi koostamisse ning nende tagasiside on olnud sisendiks uue paketi koostamisel.

Tervise ja heaolu nimel on töötajad omaalgatuslikult korraldanud ettevõttesiseselt mitmeid sportlikke tegevusi, mida ettevõtte juhtkond rahaliselt toetab. Nii on oma oskusi proovile pandud võrkpallis, jalgpallis, discgolfis jne. Kuldsetest kätest ja ideedest siin majas puudu ei tule ja seega on kõik karikad ning auhinnad valmistatud samuti oma ettevõttes! Eelmise aasta septembris osaleti «Kondimootoriga tööle» liikumises ja tunnustati ettevõttesiseselt suuremaid liikujaid. AQ Lasertooli jalgpallimeeskond on muide kahekordne karikavõitja Pärnumaa ettevõtete jalgpallivõistlusel.

AQ Lasertoolis on olulised väärtused, mida ühiselt globaalse ettevõttena jagatakse. «Üks neist on, et ME OLEME USALDUSVÄÄRSED ning seda väärtust jagame nii oma töötajate, koostööpartnerite kui ka klientidega. Kui vaadata meie töökeskkonda tootmises, siis meie normiks on puhtus ja kord ning mitmed külalised või uued töötajad on imestanud, et metallitootmises võib nii puhas olla!» räägib tegevjuht.

Ta lisab, et on viimased 10 aastat jõulupeol tänanud neid töötajaid, kellel on täitunud 10. tööjuubel ja neid on igal aastal umbes kümne ringis. «Samuti on meil inimesi, kes on siin töötanud ettevõtte loomisest peale. Sellel aastal tähistame kindlasti suuremalt ettevõtte 20. juubelit ja seda mitte ainult ühe suure peoga, vaid läbi aasta erinevate sündmuste näol. Võib öelda, et nii mõnigi üllatus oma töötajatele on sel aastal ees ootamas!»

www.aqgroup.com

Copy
Tagasi üles