Katar liitus Liibanoni rannikuvete gaasimaardla uuringutega

BNS
Copy
Lepingu allkirjastamise tseremoonia Beirutis.
Lepingu allkirjastamise tseremoonia Beirutis. Foto: WAEL HAMZEH

Katar teatas pühapäeval liitumisest konsortsiumiga, mis uurib gaasimaardlat Iisraeliga piirnevates Liibanoni rannikuvetes.

Läinud aastal sõlmisid kaks kauast vaenlast ajaloolise leppe, millega anti heakskiit Liibanoni rannikuvete uurimisele selle lõunaosas asuva Qana ehk ka Sidoni reservuaaris.

Oktoobris USA vahendatud leppega demarkeerisid Iisrael ja Liibanon omavahelise merepiiri.

Pühapäeval teada antud Katari otsus toob laua taha gaasirikka Pärsia lahe riikliku QatarEnergy, mis saab endale vähemusosaluse 30 protsendi ulatuses kahes lõigus Liibanoni eksklusiivmajandustsoonis, selgub Liibanoni peaministri kohusetäitja Najib Mikati teatest.

Prantsuse kompanii TotalEnergies ja Itaalia Eni säilitavad mõlemad 35-protsendise osaluse nimetatud lõikudes pärast seda, kui Venemaa Novatek loobus oma vähemusosalusest 2022. aastal.

Liibanoni energiaminister Walid Fayad ja tema Katari partner Saad al-Kaabi, kes on ühtlasi ka QatarEnergy tegevjuht, allkirjastasid pühapäeval leppe koos Eni ja TotalEnergies juhtidega.

Oktoobris sõlmitud lepe sillutas tee Liibanonile alustama uurimist Qana reservuaaris, mis paikneb osaliselt ka Iisraeli territoriaalvetes, vastutasuks kompensatsioonimaksete eest.

Energiakonsultandi Naji Abi Aadi sõnul on «Katari tulek konsortsiumisse eeskätt poliitiliselt märkimisväärne».

Ta ütles AFP-le, et Doha osalemine «toob kaasa poliitilise garantii», kuna Liibanon seisab silmitsi sügava majandus-, poliit- ja sotsiaalkriisiga.

Maailmapanga kohaselt on Liibanoni katastroofiline majanduolukord lähiajaloo üks rängemaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles