Kolmapäevast saab firma omanikuks ühe sendiga. Mis ohud sellega kaasnevad? (2)

BNS
Copy
Kolmapäevast piisab firma stardikapitaliks vaid ühest sendist. Pildil oleva rahasumma eest saab asitada õige palju firmasid.
Kolmapäevast piisab firma stardikapitaliks vaid ühest sendist. Pildil oleva rahasumma eest saab asitada õige palju firmasid. Foto: Marcel Strauss

Kolmapäeval jõustub äriseadustiku muudatus, mis võimaldab asutada ettevõtteid vaid ühe eurosendi suuruse osakapitaliga varasema 2500 euro asemel. Advokaadibüroo Hedman vandeadvokaat Taavi Kõiv leiab, et teatud olukordades ei ole see mõistlik.

Alates 1. veebruarist saavad ettevõtjad osakapitali määramisel suurema vabaduse, mis tähendab, et kehtiva miinimumi valimise asemel tuleb senisest hoolikamalt läbi mõelda, kui suurt osakapitali äriühingul tegelikult tarvis on.

Kõiv leiab, et kui raha kokkuhoiu eesmärgil valitakse minimaalne osakapitali suurus, võib hiljem tekkida probleem osaluste suuruste muutmisel ja uute osanike kaasamisel.

«Kuna osakapitali miinimumina kehtestatav 0,01 eurot on ka väikseim võimalik osa nimiväärtus, tähendab see ühtlasi, et 0,01 euro osakapitaliga osaühingul saab olla maksimaalselt üks osanik, tagajärjena ei ole sellisel ühingul ilma asutava osaniku osakapitali suurendamata võimalik kaasata teisi osanikke ning liigse asjaajamise vältimiseks tuleks asutada äriühinguid, mis plaanivad tulevikus kaasata investeeringuid või uusi osanikke, vähemalt 100 euro suuruse osakapitaliga,» selgitas Kõiv.

Vandeadvokaat Kõivu sõnul ei muutunud aga äriseadustiku muutmisel osaluse võõrandamise regulatsioon, mistõttu tasub kaaluda ühingu asutamist 10 000 euro suuruse osakapitaliga, kui omanik näeb ette tihedat osade võõrandamist või soovib selles osas paindlikkust.

Kõivu sõnul võimaldab äriseadustiku muudatus küll ühingu asutada väga väikese osakapitali suurusega, kuid see ei tähenda, et võlausaldajate õigused väheneksid ehk kehtiva õiguse kohaselt vastutab asutaja perioodil, mil osakapital pole sisse makstud, võlausaldajate ees oma varaga.

«Ka uues äriseadustiku redaktsioonis on asutajal vastutus ilma piisava kapitalita asutatud ühingu eest. Asutajad vastutavad isiklikult sellise summa eest, mille võrra on ühingu osakapital väiksem kui 2500 eurot. Seega, kui eesmärk on vältida isiklikku vastutust, tuleb ettevõtte asutamisel maksta rahaliselt või mitterahaliselt sisse vähemalt 2500 euro suurune osakapital,» märkis Kõiv.

Kokkuvõttes tuleb Kõivu sõnul ettevõtjal valida äriühingu asutamisel osakapitali suurus eelkõige reaalseid eesmärke silmas pidades. Osaühingu asutajad peavad oma vajadusi senisest hoolikamalt ja teadlikumalt kaaluma, et läbimõtlemata otsus ei takistaks investorite kaasamist ega tekiks soovimatut vastutust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles