Moodsad bürood jätavad vanad kontorihooned tühjaks

BNS
Copy
Moodsab bürood tõmbavad vanad rentnikest tühjaks.
Moodsab bürood tõmbavad vanad rentnikest tühjaks. Foto: Einar Niin / Fausto Capital

Uus Maa Ärikinnisvara kutselise maakleri Aira Veelmaa sõnul on koroona-aastatega tekkinud uus töökorraldus ning järjepidev uute büroohoonete ehitamine on toonud kaasa keerulised ajad korralikkele B-klassi büroohoonete jaoks, kus vabade pindade osakaal suureneb.

«Eelmisel aastal tuli turule umbes 70 000 ruutmeetrit uut büroopinda, millest suur osa on tänaseks üürnikega täidetud. Sel aastal on valmiva büroopinna maht oluliselt väiksem, kuid järgmisel paaril aastal see arv taas kasvab, eriti kui kõik planeeritud arendused realiseeruvad,» tõi Veelmaa kinnisvarabüroo ajaveebis välja.

Valdav osa uute hoonete üürnikke on maakleri sõnul Eesti ettevõtted, mis tähendab, et iga uue hoone valmides vanemates kontorimajades mõned pinnad jälle vabanevad ning selliste büroode järele ei ole enam piisavalt nõudlust.

«Isegi vähem kui 20 aastat tagasi ehitatud hoonetes, mis on igati esinduslikud, on keeruline suurtele büroopindadele uusi üürnikke leida,» nentis Veelmaa.

Selles, kas märkimisväärne üürihinna alandamine oleks abiks, ei ole ta aga kindel, sest mida paremini läheb ettevõtetel, seda enam saadakse lubada ka uusi ja atraktiivsemaid kontoriruume.

«Büroo olemus on ju paljude ettevõtete jaoks muutunud – see pole enam pelgalt töötegemise koht, vaid peab olema inspireeriv keskkond, mis annab töötajatele põhjuse kodukontorist välja tulla,» märkis maakler.

Veelmaa sõnul on suuri vabaks jäänud büroopindu väiksemateks ümber ehitada kulukas, ent samas ei ole üürnikud valmis maksma vanemas hoones üüri, mis küündiks uute majade hinnataseme lähedale.

«Loodetavasti saab järgmistel aastatel näha nii mõndagi keskkonnasõbralikku rekonstrueerimisprojekti, sest linnaruumi tihedamalt täisehitamisele võiks eelistada olemasolevate hoonete kaasajastamist,» avaldas maakler lootust ning lisas, et büroopinna vajaduse vähenemise tõttu võiks nii mõnigi vanem büroomaja saada uue elu eluhoonena, eakatekodu või muu hoolekandeasutusena.

Veelmaa sõnul on büroohoonete juures kõrgel kohal ka energiatõhusus ja uued tehnoloogiad, mistõttu eelistavadki suured ettevõtted üürida uue, just nende jaoks ehitatud büroo, mitte ei ehita ümber mõnda vanemat.

«Lisaks sellele tähtsustavad ettevõtted üha enam rohelist mõtteviisi ning seetõttu jälgitakse keskkonnasõbralikkust ja -säästlikkust ka büroopinna valimisel,» lisas maakler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles