Ukraina saab kokku 321 tanki (1)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Leopard 2 tankid, mida saadab Ukrainasse Kanada.
Leopard 2 tankid, mida saadab Ukrainasse Kanada. Foto: David Smith

Lääneriigid tarnivad Ukrainale üle 300 tanki, ütles Ukraina suursaadik Prantsusmaal reedel.

«Tänase seisuga on paljud riigid ametlikult kinnitanud oma nõusolekut tarnida Ukrainale 321 tanki,» ütles Vadõm Omeltšenko Prantsuse telekanalile BFM. Ta ei täpsustanud, millised riigid ja milliseid tanke tarnivad.

President Volodõmõr Zelenskõi ütles reedel telekanalile Sky News, et Ukraina vajab 300–500 tanki, edastas ukrainlaste meediakanal Unian. President tunnistas, et on partneritele tankide eest väga tänulik, kuid tõelist kergendust tunneb alles siis, kui see tehnika lahinguväljal tööle hakkab.

USA lubas sel nädalal tarnida 31 Abramsi tanki ja Saksamaa nõustus saatma 14 Leopard 2 tanki. Varem on Ühendkuningriik lubanud 14 Challenger 2 tanki ja Poola palunud Saksamaalt nõusolekut oma Saksamaal toodetud Leopardide üleandmiseks Ukrainale.

Samal ajal süüdistab Põhja-Korea USAd ja tema liitlasi tanke Ukrainasse saates punase joone ületamises. Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni õde Kim Yo Jong süüdistas USAd ja teisi lääneriike «ülemaailmse rahu ja piirkondliku julgeoleku lõhkumises, kui antakse Ukrainale üle astronoomiliste summade eest sõjalist riistvara, eirates täielikult Venemaa muret julgeoleku pärast». Ta lubas, et põhjakorealased toetavad Venemaad.

Millal lääneriikide tankid Ukrainasse jõuavad, jääb ebaselgeks. Omeltšenko ütles, et tarnekuupäevad varieeruvad olenevalt tüübist ja päritoluriigist. «Kui aga seda peaks ootama augusti või septembrini, oleks juba hilja,» ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles