Norra avastas merepõhja all suurtes kogustes väärtuslikke tooraineid

PM Majandus
Copy
Leiukohad asuvad Norra mere ja Gröönimaa mere kõrvalistes piirkondades.
Leiukohad asuvad Norra mere ja Gröönimaa mere kõrvalistes piirkondades. Foto: YANNIS BEHRAKIS

Mõned nädalad tagasi avastati Rootsis Euroopa seni suurim haruldaste muldmetallide leiukoht. Nüüd on ka Norra uuringus leitud uusi aardeid, mis valmistavad samas keskkonnakaitsjatele muret.

Norra ranniku lähedal leidub ilmselt suurtes kogustes väärtuslikku toorainet, sealhulgas haruldasi muldmetalle, vaske ja koobaltit, selgub Norra Naftadirektoraadi (NPD) uuringu tulemusena, vahendab Reuters.

«Uuringuga hõlmatud piirkonnast leitud metallide hulgas on näiteks magneesiumi, nioobiumi, koobaltit ja haruldasi muldmetalle, mis kuuluvad ELi komisjoni haruldaste mineraalide nimekirja,» ütles organisatsioon.

Hinnangute kohaselt võib merepõhja all olla kuni 38 miljonit tonni vaske, mis on umbes kaks korda rohkem kui praegu aastas kaevandatav kogus. Lisaks sellele oletatakse, et tsinki leidub umbes 45 miljonit tonni ulatuses. Samuti prognoositakse 1,7 miljonit tonni tseeriumi olemasolu, mis kuulub haruldaste muldmetallide hulka ja mida kasutatakse muu hulgas alumiiniumi töötlemisel.

Mõned nädalad tagasi teatas Rootsi suurest haruldaste muldmetallide leiust. Need asuvad aga Kiruna rauamaagikaevanduste lähedal, mis on tegutsenud juba pikka aega. Haruldased muldmetallid ja muud Euroopa toorained on üha enam tähelepanu all, kuna EL soovib muutuda vähem sõltuvaks sellistest tootjariikidest nagu Hiina.

Põhja-Euroopa riik, mis on oluline nafta ja gaasi eksportija, on juba ammu kaalunud oma merealade avamist veealusele kaevandamisele. See oleks protsess, mis nõuaks parlamendi heakskiitu ja on tõstatanud keskkonnaalaseid muresid.

Norra keskkonnarühmitused hoiatavad merepõhja edasise uurimise eest, kuni ei ole tehtud täiendavaid uuringuid kaevandamise mõju analüüsimiseks. Norra Mereuuringute Instituut (IMR) hoiatas samuti, et süvamere elu kohta on endiselt puudulikud teadmised. Naftadirektoraat NPD tunnistas samuti, et on vaja täiendavaid uuringuid, et hinnata, kui palju materjale saaks kaevandada vastuvõetavates keskkonnatingimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles