Briti rahandusminister tõrjus kuuldusi majanduse halvast käekäigust

Copy
Briti rahandusminister Jeremy Hunt.
Briti rahandusminister Jeremy Hunt. Foto: HANNAH MCKAY / REUTERS

Briti rahandusminister tõrjus reedel muret languse lävel majanduse pärast, lubades lõigata kasu Brexitist tulenevatest võimalustest ja ohjeldada kasvu toetamiseks inflatsiooni.

 

Jeremy Hunt esitles London City finantslinnakus konservatiivse valitsuse kasvuprogrammi pärast hiljutist ärikogukonna kriitikat ja rõhutas, et riik ei ole allakäigul.

«Väited Suurbritannia allakäigu kohta olid valed minevikus ja on valed ka täna,» ütles Hunt. «Osa süngemeelsusest tugineb statistikale, mis ei peegelda tervikpilti.»

Inglismaa Pank ja valitsuse enda järelevalveamet kinnitavad samas, et riigi majandus on hüppelise hinnakasvu tõttu juba praegu languses.

Rahandusminister kirjeldas, kuidas Suurbritannia saab kasu «vabadustest», mis saavutati Euroopa Liidust lahkumisega.

«Nagu iga G7 riigi puhul, oli meie kasv aeglasem rahanduskriisile järgnenud aastatel kui enne seda. Kuid alates 2010. aastast on ÜK kasvanud kiiremini kui Prantsusmaa, Jaapan või Itaalia.»

«Alates Brexiti referendumist oleme kasvanud umbes samas tempos kui Saksamaa.»

Ta lisas: «Tulevikku vaadates muutub jutt allakäigust veel alusetumaks. ÜK on kursil etendada käesoleva sajandi peamistes kasvusektorites juhtrolli nii Euroopas kui maailmas.»

Hunti sõnul tuleb vaadata kaugemale Brexiti «lühiajalistest» mõjudest, nagu viivitused piiril, bürokraatia ja töötajate nappus.

«See on suur muutus meie majandussuhetes lähimate naabritega ja loomulikult tuleb sellega kohaneda, mis tähendab lühiajalisi häireid,» märkis ta.

«Kuid ma arvan, et on täiesti vale keskenduda sellele ilma võimalusi kaalumata.»

Ta tõrjus ka konservatiivsete seadusandjate üleskutset langetada makse, öeldes, et brittide sissetuleku suurendamiseks tuleb ohjeldada hinnakasvu.

«Parim maksulangetus on praegu inflatsiooni ohjeldamine,» ütles ta.

Peaminister Rishi Sunak on seadnud eesmärgiks langetada 10,5 protsendini ehk pea 40 aasta kõrgeima tasemeni kiirenenud hinnakasvu tänavu poole võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles