India esirikkur kaotab varandust, riskifond ründab saaki

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Andani Groupi suuromanik Gautam Adani
Andani Groupi suuromanik Gautam Adani Foto: AFP/SCANPIX

India Adani Groupi börsil olevate ettevõtete aktsiad kukkusid täna edasi. USA riskifond Hindenburg avaldas analüüsi konglomeraadi nõrkuste kohta ja panustas aktsia kukkumisele.

Adani Transmissioni aktsia kukkus 19,2 protsenti ja Adani Gas 19,1 protsenti. See on neile aktsiatele suurim kukkumine alates 2020. aasta märtsi keskpaigast. Adani Green Energy aktsia kukkus 15,8 protsenti, kirjutab Reuters.

Adani Enterprisese, mis kaasab täiendava aktsiapakkumisega 2,45 miljardit dollarit, aktsia tegi osa täna hommikusest kaotusest tasa ja liikus 2,2 protsenti neljapäevasest hinnast madalamal.

Kokku kaotasid Adani seitse börsil olevat ettevõtet kolmapäeval 10,73 miljardit dollarit turuväärtust. Hindenburg teatas, et neil on aktsiates lühike positsioon, kuna nad on mures ettevõtte suure võlakoormuse ja maksuvabade piirkondade kasutamise pärast.

Adani Group teatas, et nad kaaluvad Hindenburgi vastu karistavat aktsiooni, kuna analüüs on pahatahtlik, vigane ja liiga vähese uurimise tulemus.

Hindeburgil on lühike positsioon Adani Groupi USAs kaubeldavates võlakirjades ja väljaspool Indiat kaubeldavates tuletisinstrumentides.

Hindeburg teatas, et kui Adani Group algatab nende vastu USAs kohtuasja, nõuavad nad kohtu kaudu välja ettevõtte dokumendid.

Konkurendist kolleeg miljardär Bill Ackman ütles eile, et tema hinnangul on Hindenburg Researchi analüüs Adani Groupist väga usaldusväärne ja väga hästi läbianalüüsitu tulemus.

«Adani vastus Hindenburgile on nagu Herbalife’i vastus meie 350-leheküljelisele presentatsioonile,» ütles Pershing Square’i omanik Ackman. «Herbalife oli ja on püramiidskeem.»

Ta lisas, et pole üheski Adani kompanii osas panustamas ei tõusule ega langusele ega teinud nende kohta ise analüüsi.

Ackman panustas miljard dollarit 2012. aastal Herbalife’i vastu, kuna nende arvates on rikutud Hiinas otsemüügi seadust ning tegemist on püramiidskeemiga. Ta sulges Herbalife’i positsiooni 2018. aastal, kuna panus läks hapuks tänu aktsia enam kui 150-protsendilisele tõusule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles