Meremeeste ametiühing ja Tallink asuvad vahendaja abil lepitust otsima

BNS
Copy
Tallinki töötajate hoiatusstreik.
Tallinki töötajate hoiatusstreik. Foto: Madis Veltman

Riikliku lepitaja vahendusel toimub reedel esimene lepituskoosolek Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu (EMSA) ja AS-i Tallink Grupp ja selle tütarettevõtete delegatsioonide osalusel.

EMSA esimees Jüri Lember avaldas lootust, et riikliku lepitaja institutsioonist on kollektiivse töötüli lahendamisel abi. «Kuid siinkohal olen sunnitud nentima, et vaatamata 16. jaanuaril toimunud hoiatusstreigile, milles osalesid tervelt pooled Tallink Grupi streikivate laevade töötajad, kes sellel ajal olid tööl ja said õiguse oma meelsust hoiatusstreigis avaldada, katkestades terveks tunniks töötegemise, ei ole tööandja soovinud vahepeal möödunud aja jooksul tekkinud olukorrale lahendust otsida. Viimane annab tunnistust soovimatusest mõista probleemi tõsidust,» rääkis Lember.

Alates detsembri keskpaigast ja peamiselt jaanuari kuus on Tallinki erinevate laevade meeskonnad lähetanud ettevõtte juhile vähemalt viis kollektiivset kirja koos nimede ja allkirjadega, millega avaldavad oma mittenõustumist tööandja poolt pakutud pisku palgatõusuga, mis oli nendele allkirjastamiseks lauale pandud. Nendes samades, ligi 400 allkirjaga kirjades toetatakse EMSA palganõuet kollektiivläbirääkimistel ja kutsutakse ettevõtte juhtkonda üles arvestama oma töötajate seisukohtadega ja väärtustama nende panust ettevõtte heasse käekäiku.

«Kõige selle taustal on kohatud ja eksitavad Tallink Grupi avalikkusele suunatud teated, mis kinnitavad, et ettevõtte töötajad on suures enamuses nõustunud tööandja ühepoolselt pakutud palgatõusuga. Kaasaaegne töökeskkonna kultuur eeldab pooltevahelisel läbirääkimisel kokkuleppele jõudmist, mitte ühepoolselt juba ette ära vormistatud paberite nina alla pistmist,» märkis EMSA.

Ametiühingu väitel ei ole paraku selline, tegelikkuses kahepoolsele töösuhtele väga ühepoolne lähenemine Eestis haruldane ning viimane aeg on üheskoos taolist vildakat mudelit muuta.

EMSA on AS-iga Tallink Grupp kollektiivsetes töösuhetes alates 1997. aastast. Hoiatusstreigid töötajate õiguste kaitseks ja lepitusmenetlused riikliku lepitaja juures on aset leidnud eelnevalt 2008. ja 2014. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles