Kristjan Tamla: kinnisvaraäris tulud ja kulud enam ei klapi (3)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Kristjan Tamla kinnisvarafondist Eften.
Kristjan Tamla kinnisvarafondist Eften. Foto: Konstantin Sednev

Kinnisvarafondi Eften jaeinvestorite suuna juht Kristjan Tamla nendib, et Euroopa ärikinnisvaraturul on tekkinud absurdne olukord, kus renditootlus ei kata enam ära kasvanud võlaintresse. Ka Balti ärikinnisvaraturul võib pingeliseks minna.

Tamla esines sügisel Riias kinnisvarafoorumil ja sai pärast mitme kuulaja käest pragada, et esines väga negatiivse vaatega. «Leiti, et ma olen kinnisvaraäris nii vähe aega olnud, et mida ma ka tean,» märgib Tamla.

Millega kuulajaid ärritasite?

Peaaegu kunagi pole keskpangad nii üksmeelselt rahapoliitikat karmistanud. Intressitõusule reageerisid kõigepealt likviidsemad varad. Selleks oli ka Euroopa ärikinnisvara, kuna valdkonna ettevõtted ja fondid rahastavad oma äri võlakirjadega. Osa kasutab selleks ujuvintressiga, teised fikseeritud intressiga võlakirju.

Paljud investorid arvasid, et Euroopas on nullilähedased intressitasemed tulnud selleks, et jääda. Seetõttu ajas suur hulk raha taga kinnisvaratehinguid Euroopa pealinnade äripiirkondade kinnisvaraga, kus üüritootlus langes järsult hinnatõusu tõttu. Üüritootlus oli isegi 3–5 protsenti. Praegu oleme olukorras, kus selle kinnisvara ostmise rahastamiseks kasutatud võlakirjade intressid on üüritootlusest suuremad.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles