Automüüja: inimesed eelistavad üha enam odavamaid sõiduvõimalusi

BNS
Copy
Kasutatud autode müügiplats.
Kasutatud autode müügiplats. Foto: Elmo Riig

Auto täisteenusrenti pakkuva ettevõtte Mobire Group 2022. aasta müügitulu oli ligi 27,8 miljonit eurot, mis on 33 protsenti enam kui 2021. aastal; kasvus olid nii renditeenuse kui ka kasutatud autode müük, mis ettevõtte juhi Andrus Valma sõnul näitab, et inimesed otsivad võimalusi kulude kokkuhoiuks.

Valma tõi välja, et kui 2021. aastal olid renditeenuse head müügitulemused põhjustatud kiibikriisist tingitud autode defitsiidist, siis sel aastal suurendas nõudlust teenuse järele ka majanduslik olukord, mis pani inimesi igapäevaseid kulusid üle vaatama ning kokkuhoiukohti otsima.

«Keerulised ajad panevad inimesi otsima võimalusi igapäeva kulutusi kokku hoida. Auto omamine on läinud aasta jooksul oluliselt kallimaks. Kallinenud on nii kütuse, rehvide, hoolduse, kindlustuse kui ka teiste autoga seotud teenuste hinnad. Kui autoga seotud kulutused on suurenenud ligi 20 protsenti, siis paneb see paratamatult inimesi mõtlema, kas isikliku auto või pere peale kahe või enama auto omamine on tingimata vajalik ja mõistlik,» ütles Mobire Groupi tegevjuht pressiteates.

Valma tõdes, et ebakindlust lisab ka euribori liikumine. «Praeguses majanduskriisis ei oska me ennustada, milliseks kujuneb liisingumakse näiteks poole aasta pärast. «Kuumakse võib olla tänasega võrreldes 10 eurot kallim, aga võib olla ka 30 kuni 40 eurot. See kõik paneb inimesi üha enam vaatama auto omamise asemel lühi- ja pikaajalise renditeenuse poole,» märkis Valma.

Tellimuste maht kasvas ettevõtte teatel üle terve Baltikumi ning ka Mobire Groupi tütarfirmad Mobire Latvia SIA Lätis ja Mobire Lietuva UAB Leedus näitasid käibes vastavalt 120- ja 104-protsendist kasvu. «Lätis oleme edukalt osalenud riigihangetel ning selle tulemusena on meil mitu uut partnerit avalikust sektorist. Leedu paistab Balti riikidest silma aga selle poolest, et ärikliendid on renditeenusele tunduvalt vastuvõtlikumad. Meie klientideks on seal mitu suurt rahvusvahelist ettevõtet, kes eelistavad autode omamise asemel täisteenusrenti,» rääkis Valma.

Valma tõi esile, et peale rahalise kokkuhoiu on auto rentimine keskkonda säästvam lahendus. «Näeme, et meie kliendid on teadlikumad ja mõtlevad järjest rohkem selle peale, et nende igapäevased vajadused loodusele võimalikult vähem kahju teeks. Nii on ka elektriautode ja hübriidide rent aastaga kasvanud ja seda koguni 36 protsenti,» ütles Valma ja lisas, et keskkonnasäästlikumate mudelite vastu tunnevad huvi nii era- kui ka äriisikud.

«Järjest rohkem ettevõtteid soovib oma süsinikujälge vähendada, muutes autoparki jätkusuutlikumaks ja vahetades sisepõlemismootoriga sõidukid elektriautode vastu. Sellega aidatakse kaasa elektrilaadijate võrgustike rajamisele ning ettevõtte territooriumidele luuakse ka mugavad laadimisjaamad,» selgitas ettevõtte juht. Tema sõnul on Mobirel plaanis elektri- ja hübriidautode valikut ka sel aastal tublisti suurendada ning eesmärk on elektriautode osakaalu kasvatada aasta lõpuks 8 protsendini kogu autopargi suurusest.

Mobire Group on Eesti kõige suurema autopargiga täisteenusrendi ettevõte, kuhu kuulub üle 3500 sõiduki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles