Klapirike sunnib soomlasi seiskama Olkiluoto 2 tuumajaama

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Soome tuumajaamad Olkiluoto 1 (vasakul) ja Olkiluoto 2 (paremal).
Soome tuumajaamad Olkiluoto 1 (vasakul) ja Olkiluoto 2 (paremal). Foto: Jacques Demarthon

Soome tuumajaamas Olkiluoto 2 peatub homme elektritootmine, kuna jaam vajab kiirremonti.

Elektritootmine Olkiluoto 2 tuumajaamas katkeb reedel umbes kaheks päevaks, kuna remontimist vajab üks tuumajaama vigastest klappidest, teatas Soome tuumaenergeetika hiid Teollisuuden Voima. Ettevõte ei täpsustanud, millisest klapist käib jutt, kuid lisas, et tuumaohutusele rikkel mingit mõju ei ole.

Võimsuse vähendamine tuumajaamas algab 26. jaanuaril kell 17 ja jaam lülitatakse tootmisest välja kella 19 paiku. Elektritootmine peaks jätkuma pühapäeva pärastlõunal, täisvõimsuseni jõudmiseks kulub jaamal umbes 50 tundi.

Viimasel ajal on uudistes olnud peamiselt juttu Olkiluoto kõige uuemast elektritootmisüksusest ehk kolmandast reaktorist. Olkiluoto 3 hetkel elektrit ei tooda, kuna seal vahetatakse välja toiteveepumpade komponente. Hooldustööd Euroopa kõige uuemas tuumajaamas peaksid lõppema 5. veebruaril, misjärel peaks jaam alustama täisvõimsusel elektritootmist.

TVO praeguse hinnangu kohaselt algab regulaarne elektritootmine Olkiluoto kolmandas reaktoris 2023. aasta märtsis.

Olkiluoto 2 võimsus on 890 megavatti ehk see on sama suur kui Olkiluoto 1. Olkiluoto 3 on neist kahest selgelt suurem – selle maksimaalne võimsus on 1600 megavatti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles