Tallinna Sadam lõi Utilitasega käed meretuuleparkide arendamiseks

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Meretuulepark. Foto on illustreeriv.
Meretuulepark. Foto on illustreeriv. Foto: SEBASTIEN SALOM-GOMIS/SIPA/Scanpix Baltics

Tallinna Sadam ja Utilitas Wind sõlmisid ühiste kavatsuste memorandumi eesmärgiga kiirendada meretuuleenergia arengut nii Eestis kui ka Balti riikides laiemalt.

Tallinna Sadam ja Utilitas teatasid, et nende koostöö meretuuleparkide arendamisel, ehitamisel ja hooldamisel võimaldab siin piirkonnas luua juurde uusi ärivõimalusi ning arendada kohalikku kompetentsi meretuuleenergia valdkonnas.

Tallinna Sadama juhatuse esimehe Valdo Kalmu sõnul on koostöö Utilitasega märk sadama suurest rollist taastuvenergia arendamisel Läänemere regioonis. «Tallinna Sadama üks eesmärkidest on saada juhtivaks avameretuuleparke teenindavaks ettevõtteks Balti ja Põhja Euroopa piirkonnas. Selle jaoks on Tallinna Sadama nõukogu otsustanud investeerida kuni 53 miljonit eurot Paldiski Lõunasadamasse uue kai ehitamiseks,» ütles Kalm.

Utilitas Windi juhatuse liige Rene Tammist usub, et koostöö Tallinna Sadamaga loob head võimalused meretuuleparkide kiiremaks rajamiseks. «Koostöö strateegiliselt oluliste sektorite vahel on võtmetähtsusega, et võimalikult ruttu kerkiks uusi tootmisvõimsusi, mis toovad elektri hinna alla ja tagavad kodumaise tootmise näol meie energiasõltumatuse. Meretuulepargid on selle eesmärgi täitmisel parim võimalik lahendus,» ütles Tammist.

Täpsemalt rajatakse Paldiski Lõunasadamasse 310-meetrine kai koos 10 hektari suuruse tagalaalaga. Uus kai tagab võimekuse võtta sadamas vastu suure süvisega eriotstarbelisi laevu, mida kasutatakse meretuuleparkide ehitamisel ja tuulikute komponentide transpordil. Suur tagalaala võimaldab erinevaid ettevalmistustöid generaatorite ja tuulikulabade ning muude komponentide valmistamiseks ning ladustamiseks enne laevale lastimiseks.

Üks Tallinna Sadama ja Utilitase koostöövõimalus on Saare-Liivi meretuulepargi arendamisega seotud tegevused. Utilitas Windi arendatav Saare-Liivi meretuulepark asub Liivi lahes ning valmib plaanide kohaselt 2028. aastal. Arenduse esimeses etapis on planeeritud püstitada ligikaudu 80 tuulikut koguvõimsusega 1200 MW, mille iga-aastane eeldatav elektritoodang ületab 5 TWh. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles