SEB lõppenud aastast: inimesed läksid oma säästude kallale

BNS
Copy
Meenemündid ja sularaha. Pilt on illustratiivne.
Meenemündid ja sularaha. Pilt on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi / Scanpix

SEB Pank Grupp lõpetas eelmise aasta 115,9 miljoni euro suuruse kasumiga, aasta varem oli Eestis tegutseva SEB üksuse kasum 99,4 miljonit eurot.

Grupi tegevustulu ulatus samal ajal 206,9 miljoni euroni, ületades 2021. aasta 177 miljonit eurot. Tegevuskulu oli 69,1 miljonit eurot, aasta varem aga 62,8 miljonit eurot, teatas SEB.

SEB Panga juhatuse esimehe Allan Pariku sõnul väljastas pank lõppenud aastal Eestis 2,3 miljardi euro väärtuses laene. «Hoolimata kolmandas kvartalis alanud majanduslangusest oli Eesti sisemajanduse koguprodukti nominaalkasv 2022. aastal kiire, mis oli tingitud kohati 20 protsenti ületanud inflatsioonist,» selgitas ta.

SEB finantseeris eelmisel aastal 1,7 miljardi euro väärtuses ettevõtete ning 636 miljoni euro väärtuses eraklientide uusi projekte. Ettevõtetele antud laenude portfell kasvas SEBis aastaga 9,5 protsenti ja eraisikute oma 7,6 protsenti.

Pangal on suur värbamisplaan

Ettevõtete hoiused kasvasid samal ajal 13,2 protsenti, eraisikute hoiused aga vaid 0,5 protsenti, samas kui 2021. aastal kasvasid äriklientide hoiused 14 ja eraisikute hoiused 16 protsenti. «Seega jäi ettevõtete säästuvõime eelmisel aastal endiseks, kuid eraisikud pidid üha enam kasutama varasemaid sääste,» nentis pangajuht.

2022. aasta märksõnaks oli tema sõnul energiatõhususe suurendamine: ettevõtted ja eraisikud paigaldasid SEBi laenudega päikesepaneele ja korteriühistud võtsid renoveerimislaenu, et parandada elamute energiasäästlikkust. Aastaga kahekordistus ka elektriautode liisimine.

Tänavu kavatseb SEB värvata Balti riikides 500 uut töötajat, nendest 100 uutele tootearenduse ja IT-positsioonidele, et tulla välja uute toodete ja tooteuuendustega. «Tegemist on panga viimase kümne aasta suurima värbamisega,» märkis Parik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles