Telial oli tubli kasvuaasta: rohkem kliente, suurem käive ja priskem kasum

BNS
Copy
Telia
Telia Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

Telia Eesti mullune müügitulu ulatus 342,2 miljoni euroni (aasta varem 328,3 miljonit) ja kasvas aastaga veidi üle 4 protsendi. Kasvas ka ettevõtte ärikasum, mis oli 125,1 miljonit eurot (aasta varem 117,9 miljonit).

Telia mobiililiitumiste arv ulatus 2022. aasta lõpus ligi 1,3 miljonini, kasvades aasta varasemaga võrreldes 80 000 liitumise võrra. Telia interneti püsiühenduse kasutajaid oli aasta lõpus 242 000 ning TV-teenuse kasutajaid 200 000. Kõige kiiremini kasvavad IT- ja küberkaitsevaldkonna teenused äriklientidele, teatas telekom.

2022. aastal kasvatas Telia ka oma investeeringute mahtu Eestis: kui tavapäraselt jääb see suurusjärku 50 miljonit eurot, siis 2022. aastal küündis investeeringute kogusumma ligi 60 miljoni euroni. Mahukamate investeeringute hulka kuulusid 5G-võrgu ja optilise püsivõrgu ehitus ning küberturbelahendused.

Väljakutseks küberrünnakud ja inflatsioon 

Telia Eesti juhatuse esimehe Holger Haljandi sõnul iseloomustasid möödunud aastat positiivse poole pealt 5G sageduslubade oksjonid, mida oli Eestis oodatud aastaid.  Riik jagas läinud aastal välja sagedusplokke, mis võimaldab rajada 5G-võrku nii linnas kui maal. 

Suurimad väljakutsed olid Telia jaoks järjest intensiivsemad küberrünnakud ning ootamatult kiire inflatsioon.

«Kriise ja sellega kaasnevat ebakindlust kasutavad igal võimalusel ära petturid ja küberkurjategijad. Läinud aastal oli üheks peamiseks märksõnaks küberrünnakute oluline kasv. Sageli saatsid need rünnakud poliitilisi otsuseid, nagu näiteks tanki teisaldamine Narvas või vene telekanalite edastamise lõpetamine Eestis,» märkis Haljand.

Tema kinnitusel on nad parandanud IT-teenuste küberkaitse võimekust ja jätkavad investeeringutega küberkaitsesse jõuliselt ka sel aastal.

Telia rajatud optiline võrk, kus saab kasutada lairibakiirusi kuni 1 gigabitti sekundis, jõudis läinud aasta lõpus 406 000 aadressini. Telia kaasajastas oma püsiinterneti võrku mullu nii, et 50 000 aadressi sai võimaluse liituda kas valguskaabli võrgu või kiire vasevõrguga.

Telia tänavune fookus on 5G-võrgu laiendamine. Samal ajal tegeldakse ka 3G-võrgu sulgemise, meelelahutussisu loomise, IT- ja küberturbe võimekuse arendamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles