Raport: Aasia rikkaimat meest süüdistatakse ulatuslikus pettuses

PM Majandus
Copy
Adani Groupi kontor Ahmedabadis.
Adani Groupi kontor Ahmedabadis. Foto: Amit Dave

Aktsiate lühikeseks müümisele keskendunud Hindenburg Research süüdistab Aasia rikkaimat meest turuga manipuleerimises ja pettuses.

Hindenburg Research avaldas kolmapäeval peaaegu 100-leheküljelise aruande Gautam Adani juhitud Adani Groupi kohta, mis tõi kaasa India kontserni kuuluvate ettevõtete aktsiate järsu languse.

Hindenburg juhtis tähelepanu sellistele probleemidele, nagu kontserni sidemed maksuparadiisidega, ning nad on tuvastanud kontsernis olulisi raamatupidamisrikkumisi. Lisaks on Adani kontserni ettevõtetel ülimalt suur võlakoormus ning nende aktsiate väärtus on üle paisutatud, võrreldes konkureerivate ettevõtetega.

Näiteks Mauritiusel tegutseb 38 variettevõtet, mida kontrollib Gautam Adani vend Vinod Adani või temale lähedased äripartnerid. Lisaks on variettevõtteid registreeritud Küprosel, Kariibi mere saartel, Singapuris ja Araabia Ühendemiraatides.

Aruande kohaselt on Adani ettevõtete märkimisväärne võlakoormus pannud kogu kontserni ebakindlasse finantsolukorda. Hindenburgi sõnul on Adani seitsme börsil noteeritud ettevõtte aktsiahindade puhul 85-protsendiline langusrisk.

Hindenburgi sõnul on nad lühikeseks müünud Adani väärtpaberite tuletisinstrumente ja USAs kaubeldavaid võlakirju. Adani Group lükkas süüdistused tagasi, nimetades neid alusetuks ja valikuliseks valeinformatsiooniks.

Hindenburg on tuntud kui aktivistlik valvekoer, kes on varem müünud lühikeseks selliseid ettevõtteid, nagu Nikola ja Twitter.

«Arvestades Hindenburgi mainet, võib eeldada, et neid süüdistusi on hoolikalt kontrollitud,» ütles varahalduri MPPM GmbH kauplemisjuht Guillermo Hernandez Sampere Bloombergile.

Indiast pärit 60-aastane Adani on Forbesi miljardäride nimekirja kohaselt maailma rikkuselt neljas inimene, kelle varandus on 119 miljardit dollarit. Tema ees on vaid Amazoni asutaja Jeff Bezos, Twitteri ja Tesla tegevjuht Elon Musk ning prantslane Bernard Arnault.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles