Berliin: Saksamaa majandus väldib 2023. aastal majanduslangust

Copy
Energiasäästu eesmärgil vähendati Berliinis vaatamisväärsuste valgustust .
Energiasäästu eesmärgil vähendati Berliinis vaatamisväärsuste valgustust . Foto: LISI NIESNER

Saksa valitsus teatas kolmapäeval, et Saksamaa pääseb sel aastal napilt majanduslangusest, kuna Euroopa suurim majandus suudab Ukraina sõja tagajärgi oodatust paremini taluda.

Saksamaa majandusministeeriumi viimastes prognoosides ennustatakse, et 2023. aastal saavutab tööstusriik 0,2 protsendi suuruse majanduskasvu.

Veel oktoobris ennustati järgmiseks aastaks Saksamaale 0,4-protsendilist majanduslangust, kuna kardeti energiahindade tõusu seoses Venemaa Ukraina sõjaga.

Optimistlikumad väljavaated on tingitud sellest, et valitsuse ulatuslik sekkumine on aidanud hoida kodumajapidamiste ja ettevõtete energiakulusid madalal pärast seda, kui Venemaa kärpis eelmisel aastal maagaasitarned.

Lisaks sellele, et Saksamaa valitsus otsis alternatiivseid tarnijaid kogu maailmas, on Saksamaa valitsus esitanud energiakriisi leevendamiseks 200 miljardi euro suuruse toetuspaketi, mis hõlmab elektri- ja gaasihinna ülempiiri.

Leebe talvine ilm ja hiljuti langenud gaasi hulgimüügihinnad on veelgi suurendanud kindlustunnet, et oodatav langus ei ole nii valus, kui esialgu arvati.

«Saksamaa majandus tervikuna on osutunud vastupidavaks,» ütles ministeerium oma aastaaruandes.

«Ka tarbijad on teinud oma osa, säästes oluliselt energiat.»

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles