Vene parlamendiliikmed toetavad oma tuludeklaratsiooni varjamist

Copy
Vene riigiduuma hoone.
Vene riigiduuma hoone. Foto: Sergei Fadeitšev/TASS/Scanpix

Venemaa parlamendi alamkoda toetas kolmapäeval peetud kolmandal lugemisel eelnõu, mis tühistab nõude seadusandjatele avalikustada oma iga-aastase tulu ja varade ülevaate; tegu on selgelt ühiskonda veelgi läbipaistmatumaks muutva sammuga.

Riigiduuma veebiküljel avaldatud teate kohaselt ei ole pärast 1. märtsi avalikult võimalik saada teavet Venemaa parlamendiliikmete sissetulekute deklaratsioonide kohta isikuliselt.

Siiski on seadusandjad kohustatud esitama oma deklaratsioonid maksuametile igal aastal ja kõigi nende kohta tehakse üks «kokkuvõte».

«Tegemist on isikuandmete kaitsega,» tsiteeris duuma veebikülg saadik Pavel Krašennikovi sõnu.

Eelnõu peab vastu võtma veel ülemkoja föderatsiooninõukogu ja allkirjastama seaduseks Venemaa autoritaarne president Vladimir Putin – kõik eelnev on tavaliselt pigem formaalsus.

«Faktiliselt naaseme me korruptsioonivastase võitluse nõukogude mudelisse, mis peaks sisaldama vaid korrakaitset,» ütles politoloog Aleksei Makarkin esmaspäeval päevalehele Kommersant.

Detsembris väljastas Putin määruse, mis tühistas nõude ametnikel deklareerida oma sissetulekut ja vara Moskva sissetungi ajal Ukrainas.

Aastal 2021 paigutas Transparency International Venemaa oma korruptsiooniindeksi 180 riigi seas 136. kohale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles