Utilitas: meie 39-megavatise tuulepargi ehitus edeneb plaanitust kiiremini (2)

BNS
Copy
Utilitas Windi juhatuse liige Rene Tammist 9. novembril Saarde tuulepargi nurgakivi panekul.
Utilitas Windi juhatuse liige Rene Tammist 9. novembril Saarde tuulepargi nurgakivi panekul. Foto: Mailiis Ollino

Utilitas Windi juhatuse liikme Rene Tammisti sõnul on Pärnumaa Saarde tuulepargi ehitus läinud erakordselt ladusalt: plaanitust varem said valatud tuulikute vundamendid ja ehitatud on ka juurdepääsuteed, mis esialgu pidid valmima maikuuks.

Jaanuari keskpaigaks valati lisaks tuulepargi üheksanda ehk viimase tuuliku vundament. Tuulepark alustab elektritootmist juba tänavu suvel, teatas Utilitas. Pargi eeldatav aastatoodang on 135 gigavatt-tundi, mis katab ligikaudu 40 000 kodumajapidamise aastase elektritarbimise vajaduse. Parki paigaldatakse Vestase V150 tüüpi tuulikud, mis on Utilitase sõnul Eestis seni paigaldatud tuulikutest kõige modernsemad ja efektiivsemad. Ühe tuulegeneraatori võimsus on 4,3 megavatti.

Tammisti sõnul saavutati Saarde vallaga ühiselt ka kokkulepe tuuleenergiast elektrienergia tootmise aastatasu osas tuulepargi lähistel elavatele majapidamistele. Selle aasta juulist kehtima hakkava seaduse alusel makstakse tuulepargist kuni 2 kilomeetri kaugusel asuvatele majapidamistele kuni kuuekordse alampalga suurune tuuleenergiast elektrienergia tootmise aastatasu.

Tuulikud paigaldatakse hajutatult kolmele alale Saarde valla kaguossa, Kilingi-Nõmmest on lähim tuulik üle 10 ja Tihemetsa alevikust üle 5 kilomeetri kaugusel. Tuuleparki ehitavad Nordecon Betoon, Verston ja Connecto ning Elering rajab tuulepargile uue alajaama. Kokku investeerib Utilitas Saarde tuulepargi rajamisse üle 60 miljoni euro.

Kontsernile kuulub lisaks kaks tuuleparki Lätis, koguvõimsusega 79 megavatti, ning ettevõte arendab uusi taastuvenergia tootmisvõimsusi nii Eestis, Lätis kui ka Leedus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles