Rootsi kohus mõistis Swedbanki endise tegevjuhi õigeks

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Swedbanki endine tegevjuht Birgitte Bonnesen.
Swedbanki endine tegevjuht Birgitte Bonnesen. Foto: JANERIK HENRIKSSON / AFP

Stockholmi ringkonnakohus mõistis Swedbanki endise tegevjuhi Birgitte Bonneseni kõigis süüdistustes õigeks. Seejuures puudutas võtmeosa süüdistusest Swedbank Eestit ja siinsete rahapesu tõkestamise meetmete kohta eksliku teabe edastamist.

Rootsi prokuratuur püüdis kohtuprotsessis tõendada, et Bonnesen levitas teadlikult eksitavat teavet Swedbanki rahapesu tõkestamise meetmete kohta panga Eesti harus, mis kerkisid päevakorda pärast Danske Banki rahapesuskandaali.

Süüdistus puudutas ajavahemikku 2018. aasta sügisest kuni 2019. aasta veebruarini, mil Bonnesen andis ütlusi Swedbanki Eesti harus kehtinud rahapesu tõkestamise meetmete kohta. 

Küsimus oli, kas need olid piisavalt eksitavad, et kujutada endast pettust või turuga manipuleerimist. Kohus leidis, et endise tegevjuhi avaldustes on olnud ebatäpsusi ja libastumisi, kuid sellest ei piisa tema süüdi mõistmiseks. «Osalt on see, mida ta ütles, õige ja osalt liiga ebaselge, et jõuda pettuskuriteoks kvalifitseeruva konkreetsusastmeni,» selgitas kohtu töötaja Carl Rosenmüller pressikonverentsil.

Lisaks süüdistusele jämedas pettuses või turumanipulatsioonis süüdistati Bonneseni ka ettevõtte siseteabe avaldamises panga suurimatele aktsionäridele. Ka selles küsimuses mõisteti endine Swedbanki tegevjuht õigeks.

«Birgitte Bonnesenile on see võit ja suur kergendus,» sõnas tema advokaat Rootsi meediale.

Prokurör nõudis ringkonnakohtus Bonneseni karistamist kaheaastase vangistusega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles