«Roboteid koheldakse ka paremini»: Amazoni töötajad hakkasid streikima

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Amazoni töötajad Suurbritannias streikimas.
Amazoni töötajad Suurbritannias streikimas. Foto: Jacob King/ PA/ Scanpix

Sajad Amazoni töötajad hakkasid Suurbritannias streikima. See on esimene kord, mil briti töötajad USA tehnoloogiahiiu töötingimuste vastu organiseeritud ametlikke samme astuvad.

Amazoni töötajaid ei rahulda 50 pennine tunnitasu suurenemine. See tähendab töötasu 5-protsendilist tõusu, mis jääb elukalliduse tõusuleoluliselt  alla. Nii nõuavadki töötajad ettevõttelt vähemalt 15 naelast tunnitasu.

Lisaks soovitakse paremaid töötingimusi. Töötajad ei ole rahul pikkade tööpäevade ning sagedaste töötraumadega. Lisaks jälgib Amazon töötajaid pidevalt, mis tekitab stressi ning ärevust.

Amazoni pressiesindaja kinnitas USA populaarsele investorite kanalile CNBC, et streikivad töötajad moodustavad vaid marginaalse ühe protsendi ettevõtte Suurbritannia töötajatest. Laotöötajate palk Suurbritannias on tema sõnul alates 2018. aastast kerkinud 29 protsenti. Lisaks on ettevõte töötajatele elamiskulude tõusuga hakkamasaamiseks maksnud 500 naela ühekordset toetust.

Amazoni töötajad Suurbritannias ajaloo esimeses streigis osalemas.
Amazoni töötajad Suurbritannias ajaloo esimeses streigis osalemas. Foto: Jacob King/ PA WIRE/ Scanpix

Streigis osalev Darren Westwood lausus, et tööseisakuni viisid erinevad pikaajalised sündmused. «Me kõik nägime, milliseid kasumeid ettevõte pandeemia ajal teenis- just see vihastab töötajaid kõige enam,» rääkis Westwood CNBC-le telefonitsi. «Ootasime suuremat palgatõusu,» lausus ta.

Kaupade ja teenuste hinnad kerkisid Suurbritannias detsembris aasta varasemaga võrreldes 10,5 protsenti. Hinnatõusu vastu võitlemiseks kergitas Inglise Pank ka intressimäärasid, mis laenuvõtjaid pitsitavad. 

Westwood tõdes, et tema koos elukaaslasega saab praegu hakkama, kuid ta muretseb teiste töötajate pärast. Üks nendest peab näiteks tegema 60-tunniseid töönädalaid, et eluasemelaenu maksetega hakkama saada.

«Keegi ütles ükspäev, et meid koheldakse kui roboteid. See pole tõsi, roboteid koheldakse paremini,» kinnitas Westwood.

Amazon on ajalooliselt streikivate töötajatega kimpus. 

USA järel ettevõtte teisel suuremal turul Saksamaal on sealnea metiühing streike korraldanud juba alates 2013. aastast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles