Graafik Kappav hinnatõus tõotab pankadele meeletut rahasadu (1)

Erkki Erilaid
Copy
LHV eraisikute finantseerimise juht Catlin Vatsel soovitab laenuvõtjatel edaspidi arvestada kahe- või kahe ja poole protsendilise intressimääraga, mida võibki pidada normaalseks. 
LHV eraisikute finantseerimise juht Catlin Vatsel soovitab laenuvõtjatel edaspidi arvestada kahe- või kahe ja poole protsendilise intressimääraga, mida võibki pidada normaalseks. Foto: LHV

Kuigi euroala inflatsioon aeglustub üllatavalt kiiresti, ähvardab Euroopa Keskpank jätkata intressimäärade järsu tõstmisega, mis nõuab niigi hinnatõusuga hädas kodumajapidamistelt üha suuremaid laenukulutusi.

Pankadele toob laenuraha kallinemine aga priske lisateenistuse, sest hoiuse- ja laenuintresside erinevuselt teenitav tulu võib kasvada üle kahe korra. Kõige rängemini tabab intressitõus neid, kes soetasid endale elamise viimaste aastate jooksul, mil nüüd juba langevad kinnisvarahinnad olid kõigi aegade tipus ja laenusummad selle võrra suuremad.

Enamiku kodulaenude baas­intress ehk kuue kuu euribor on kõigest poole aastaga tõusnud nullist ligi kolme protsendini, mille tagajärjel igakuine laenumakse järsult suureneb. Halb uudis on lisaks see, et laenujääk väheneb varasemast aeglasemalt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles