Saksamaa on veel aastate kaugusel Venemaa gaasi mahu asendamisest (1)

PM Majandus
Copy
LNG terminal Saksamaal Lubminis.
LNG terminal Saksamaal Lubminis. Foto: NORBRT FELLECHNER / POOL

Saksamaa on riigi majandusministeeriumi hinnangul veel aastate kaugusel sellest, et asendada Venemaa gaasijuhtmete kaudu imporditav gaas veeldatud maagaasi tootmisvõimsusega, vahendab Bloomberg.

Saksa kantsler Olaf Scholz ütles eelmisel nädalal Bloombergile, et riik on saanud oma õppetunni sellest, et ta on Venemaast liiga sõltuv. Nüüd on eesmärk ehitada välja mahud, mis annavad Saksamaale võimaluse saada sama palju gaasi kui enne sissetungi, ilma Venemaalt importimata, ütles ta.

Kuid Saksamaal kulub 2026. aastani, et paigaldada 56 miljardit kuupmeetrit kodumaist LNG impordimahtu, mis on umbes sama palju, mida ta 2021. aastal Venemaalt torujuhtme kaudu importis, kirjutas majandusministeerium vastuses Vasakpartei küsimustepaketile. Aastaks 2030 nähakse neid võimsusi 76,5 miljardit kuupmeetri ulatuses ehk umbes 80% Saksamaa 2021. aasta gaasi kogutarbimisest.

Seni on Saksamaa suutnud vähendada oma sõltuvust Venemaast, vähendades kogutarbimist, importides veeldatud maagaasi naaberriikide kaudu Euroopast ning suurendades torutarned Norrast ja Hollandist. Osa sellest tarnest on ebakindel seoses plaaniga sulgeda järgmisel aastal oluline Groningeni gaasimaardla.

«Tõsi on see, et järgmise kolme-nelja aasta jooksul ei ole maailmas piisavalt LNG tootmisvõimsust, et rahuldada kasvavat nõudlust,» ütles vasakpoolse partei seadusandja Christian Leye Bloombergile. «Nii et väljaütlemata strateegia on, et Saksamaa maksab jätkuvalt hullumeelset hinda ja teised, vähem rikkad riigid jäävad tühjade kätega.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles