Ulme: Disney endine korporatiivjuht teenis 150 000 dollarit päevas

PM Majandus
Copy
The Walt Disney Company maksis oma eksjuhtidele ulmelisi summasid.
The Walt Disney Company maksis oma eksjuhtidele ulmelisi summasid. Foto: Brendan Mcdermid

Vähesed tippjuhid on teeninud nii suurt sissetulekut kui Disney endine korporatiivasjade juht Geoff Morrell ja sellest siis ka nii kiiresti ilma jäänud.

Morrellist sai Disney korporatiivasjade juht juht 24. jaanuaril 2022 ja juba aprilli lõpus teatas ettevõte tema lahkumisest.

Morrell teenis sel lühikeseks jäänud ajal umbes 150 000 dollarit päevas.

Disney (DIS) eelmisel nädalal esitatud avalduse kohaselt sai Morrell kolme töötatud kuu ja viie palgal oldud kuu eest palka ja lisatasusid 8,3 miljonit dollarit. Tema viimane tööpäev oli ametlikult 30. juunil 2022.

See summa sisaldas 537 438 dollarit pere Londonist töökohale ümberpaigutamise eest, lisaks 500 000 dollarit «tema ainulaadsete asjaolude eest», mis tulenevad tema lahkumisest ja uuesti ümberkolimisest.

Üks Disney töötaja ütles CNN-ile, et tegelikult sai mees umbes kaks miljonit dollarit vähem kui avalduses teatatud 8,3 miljonit dollarit hüvitist, sest mõningaid tulemuspõhiseid makseid ei makstud tema lühikese töösuhte tõttu välja.

Kuid täiendava hüvena, mis ei sisaldu tema hüvitise numbris, ostis Disney ka Morrellile kodu 4,5 miljoni dollari eest. Kodu ei olnud oktoobri seisuga müüdud ja Disney võtab kasumi või kahjumi müügi eest enda kanda.

Raha tuleb juurde

Veelgi enam, Disney ostab ka ülejäänud Morrelli lepingu välja. Seega saab ta jooksval eelarveaastal, mis lõpeb 1. oktoobril, täiendavalt neli miljonit dollarit, et maksta välja ülejäänud leping koos sihtpreemiaga, mille ta oleks saanud 2022. aasta eest. See neli miljonit dollarit lisandub 8,3 miljonile dollarile eelmisel aastal arvestatud hüvitisele.

Seega on tema saadav hüvitis kokku 10,3 miljonit dollarit (arvestades nii kahe miljoni dollari suuruse maksmata tulemustasu kui ka 4 miljoni dollari tasumisega).

Arvestades tema töölevõtmisest kuni tema lahkumiseni aprillis, on see umbes 148 000 dollarit tööpäevas. Kui arvestada ainult päevi, siis 108 000 dollarit päevas.

Morrell ei vastanud oma Disney palgapaketi kommentaaritaotlusele ja Disney keeldus kommenteerimast toimiku üksikasju.

Morrelli käigud

Morrell on pärast Disneyst lahkumist saanud uue töökoha: selle kuu alguses nimetati ta ülemaailmse nõustamisfirma Teneo strateegia- ja kommunikatsiooniüksuse presidendiks.

Enne oma lühikest ametiaega Disneys töötas ta 11 aastat BP suhtekorraldajana, millest viimased 17 kuud oli ta avalike suhete asepresident. Enne seda aitas ta BP-d läbi Deepwater Horizoni naftareostuse katastroofi.

Pärast Disneysse tulekut oli tema uuel tööandjal suhtekorralduskatastroof: Disney sai tugeva kriitika osaliseks oma vastuse eest «Ära ütle gei» seaduseelnõule.

Seadus keelab soolise identiteedi ja seksuaalse sättumuse õpetamise kolmandas klassis ning piirab nendele teemadele viitavaid materjale, mida saab vanematele lastele kättesaadavaks teha.

Disney üritas oma uue tegevjuhi Bob Chapeki juhtimisel esmalt seadusandlusest vaikida, kuid see vihastas suurt rühma Disney töötajaid. Seejärel kui Chapek seda lõpuks kritiseeris, vihastas ta Florida kuberneri Ron DeSantise ja vabariiklaste kontrolli all oleva Florida seadusandlikku kogu, kes omakorda otsustas võtta Disneylt õigused, mis olid tal aastakümneid olnud, et tegutseda Orlando piirkonna teemapargis iseseisvalt.

Morrelli lahkumisest Disneyst teatati mõne päeva jooksul pärast skandaali puhkemist.

Chapek pidas kauem vastu, kuid Disney juhatus vallandas ta novembris ning tema eelkäija Bob Iger asendas teda üllatava tagasitulekuga.

Chapekil läks ka rahaliselt hästi, kuna ta sai eelmisel nädalal samade dokumentide kohaselt ligikaudu 20 miljoni dollari väärtuses lahkumishüvitist, lisaks eelmisel aastal teenitud 24 miljonile dollarile – tema 2,5 miljoni dollari suurusele põhipalgale pluss miljoneid aktsiaoptsioone ja preemiaid. See on vähem kui 2021. aastal teenitud 32,5 miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles