Venezuela inflatsioon aeglustus eelmisel aastal 234 protsendini

PM Majandus
Copy
Venezuelalased protestimas 23. jaanuaril Caracases, nõudes paremaid palku.
Venezuelalased protestimas 23. jaanuaril Caracases, nõudes paremaid palku. Foto: Leonardo Fernandez Viloria

Venezuela on aastaid võidelnud humanitaarkriisi ja majandusliku kokkuvarisemisega.

Venezuela, mis on pikka aega kannatanud kõrge inflatsiooni, isegi hüperinflatsiooni all, registreeris riigi asepresidendi Delcy Rodrigueze sõnul eelmisel aastal 234-protsendilise inflatsioonimäära.

Kuigi inflatsioonimäär on endiselt hämmastavalt kõrge, on see riigi keskpanga andmetel siiski madalam kui 2021. aastal, mil see oli üle 686 protsendi, vahendab Reuters.

Keskpank avaldab inflatsiooniandmeid ebakorrapäraselt, viimased andmed esitati oktoobris, mil oli aastane inflatsioon 155 protsenti.

"Venezuelas on kaupade hinnad nagu Dubais, kuid inimestele makstakse nagu Sudaanis. See mõjutab peamiselt vaeseid, kes moodustavad 93 protsenti elanikkonnast," ütles Caracase ülikooli majandusprofessor Daniel Cadenas novembris uudisteagentuurile Bloomberg.

Varasemalt jõukas naftariik Venezuela on aastaid kannatanud majandusprobleemide käes, mis on viinud humanitaarkriisini ja põhitarbekaupade puuduseni. Kõige hullemal juhul on inflatsioon küündinud kümnetesse tuhandetesse protsentidesse. Venezuela on olukorra parandamiseks kehtestanud rahatähtede reformi.

Venezuela majanduslikud probleemid ulatuvad tagasi Hugo Chávezi aega, mil Chávezi poliitika viis riigi omatoodangu kokkuvarisemisele. Venezuelal on tohutud naftavarud, kuid ekspordisanktsioonid ja naftatööstuse olukorra halvenemine on vähendanud naftatootmist vaid murdosani arvestuslikust tootmisvõimsusest.

Kui Chávez 2013. aastal suri, pärandati habras majandussüsteem praegusele presidendile Nicolás Madurole.

2014. aastal kukkusid naftahinnad järsult ja Venezuela majandussüsteemi alused lagunesid. Valitsus püüdis eelarvepuudujääki korvata, trükkides rohkem raha, mis tõttu kiirenes inflatsioon 2016. aastal hüperinflatsioonini. Kodanikud sattusid raskesse olukorda ja pidid riisi, tualettpaberi, kohvi või suhkru eest tundide kaupa järjekorras seisma.

Viimastel aastatel on ÜRO hinnangul üle seitsme miljoni inimese lahkunud riigist naaberriikidesse nagu Colombia või ka kaugemale nagu näiteks USAsse. Ekspertide sõnul on Venezuela olukorra muutmiseks vaja suuri struktuurireforme ja uut majanduspoliitikat.

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) prognoosib, et Venezuela inflatsioon ulatub sel aastal 195 protsendini ja majanduskasv 6,5 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles