Moodsad mõtlejad seavad kahtluse alla majanduskasvu kui heaolu sümboli (9)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Janu aina uute kaupade ja teenuste järele viib kollapsini, hoiatavad skeptikud. Hiinas valmistatud autod ootavad eksportimist Yantai sadamas, Shandongi provintsis Hiinas.
Janu aina uute kaupade ja teenuste järele viib kollapsini, hoiatavad skeptikud. Hiinas valmistatud autod ootavad eksportimist Yantai sadamas, Shandongi provintsis Hiinas. Foto: XINHUA/TANG KE

Juba pikemat aega on SEB panga privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel sõdinud sotsiaalmeedias arvamuse vastu, et majandus­kasvu polegi vaja ning ühiskonnale on lakkamatu kasv isegi kahjulik.

Tundub, et esialgu on tippstrateeg kas nüüd sõja, aga vähemalt lahingu kaotanud, sest idee, et majanduskasvust ühiskonna eesmärgina tuleks loobuda, levib üha laiemalt ja on jõudnud ka akadeemilistesse ringkondadesse.

Jaapanis on tõusnud bestselleriks marksistlike vaadetega akadeemiku Kohei Saito raamat ingliskeelse pealkirjaga «​Capital in the Anthropocene» («Kapital antropotseeni ajastikus»), kus ta kutsub üles piirama masstoodangut ja tarbimist. Ajakiri Fortune kirjutab, et üle poole miljoni eksemplari müüdud teos ilmub sel aastal ka inglise keeles.

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles