Itaalia suurendab energiasidemeid gaasihiiu Alžeeriaga

Copy
Itaalia peaminister Giorgia Meloni koos Alžeeria presidendi Abdelmadjid Tebbounega.
Itaalia peaminister Giorgia Meloni koos Alžeeria presidendi Abdelmadjid Tebbounega. Foto: IMAGO/Algerian Presidency Office \ apaimages

Itaalia peaminister Giorgia Meloni nõustus esmaspäeval tugevdama energiakoostööd Aafrika suurima gaasieksportijaga Alžeeriaga, olles järjekordne Euroopa riik, kes otsib tarnekokkuleppeid, et vähendada sõltuvust Venemaast.

 

«Seistes silmitsi suure energiakriisiga, mida eelkõige Euroopa kogeb, võib Alžeeria saada tootmise liidriks, kindlasti Aafrikas, kuid tõenäoliselt ka kogu maailmas,» ütles Meloni ühisel pressikonverentsil Alžeeria presidendi Abdelmadjid Tebbounega riigi pealinnas Alžiiris.

«Itaalia on paratamatult selle energia ja Euroopa varustamise värav,» sõnas Meloni.

Enne Venemaa sissetungi Ukrainasse importis Itaalia 95 protsenti oma gaasivajadusest, millest umbes 40 protsenti tuli Venemaalt.

Rooma on üha enam pöördunud Alžeeria poole, mis on ajalooliselt olnud tema suuruselt teine tarnija Tuneesiat ja Vahemerd läbiva torujuhtme kaudu, et aidata vähendada seda sõltuvust.

Tebboune sõnul on Vahemere piirkonna riikide vahel sõlmitud kokkulepe «gaasijuhtme uurimiseks ja ehitamiseks», mis võiks transportida «gaasi, vesinikku ja ammoniaaki» ning millel võiks olla isegi elektriühendus.

Tema sõnul muudaks see Itaalia «Euroopa energiakeskuseks» ja märkis, et Alžeeria ja Itaalia vaheline kaubandus on juba kahekordistunud 8 miljardilt dollarilt 2021. aastal 16 miljardi dollarini 2022. aastal.

Meloni eelkäija Mario Draghi sõlmis juulis Tebbounega rea tehinguid. Nende hulgas oli teadaolevalt 4 miljardi dollari suurune nafta- ja gaasitootmise jagamise leping Alžeeria ja mitme energiaettevõtte, sealhulgas Itaalia hiiglase Eni vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles