Jaanuaris jõuab Euroopasse rekordkogus LNG-d

BNS
Copy
LNG tanker Maria Energy.
LNG tanker Maria Energy. Foto: FOCKE STRANGMANN

Sel kuul saabub Euroopasse rekordkogus veeldatud maagaasi (LNG) ja kuigi praegune ilmaprognoos veebruariks on Euroopa elektrihindadele soodne, siis tuleb gaasivarude kasutamisel olla jätkuvalt säästlik, sest gaasihoidlate täituvus on järgmise talve toimetuleku kontekstis määrava tähtsusega, kirjutas Eesti Energia turuanalüüsi strateegi Olavi Miller.

Möödunud nädalal oli elektrihind Eestis keskmiselt 115,9 eurot megavatt-tunnist, 35,2 eurot rohkem võrreldes eelmise nädalaga. Kõige odavam oli elekter esmaspäeva, 16. jaanuari öösel hinnaga 32,38 eurot megavatt-tunni kohta, kõige kõrgem aga reede, 20. jaanuari hommikul kell 9, mil hind oli 229,42 eurot. Kogu piirkonnas mõjutas hinda külmem ilm ja nädala teises pooles mõnevõrra vaibunud tuuleolud, märkis Miller.

Süsinikdioksiidi (CO2) kvoodi hind tõusis möödunud nädala 80,2 eurolt tonni kohta 81,9 euroni tonni kohta. Peamiseks mõjutajaks oli külmemast ilmast tingitud fossiilkütustel põhinevate elektrijaamade toodangu kasv.

Eesti Energia Narva jaamadest oli eelmisel nädalal turul kuni 460 megavatti. Sel nädalal on täisvõimsusel või osalise võimsusega turupakkumisteks saadaval kõik Eesti Energia juhitavad tootmisvõimsused.

Nädala keskmine gaasi hind oli 61 eurot megavatt-tunnist, langedes 7 eurot võrreldes eelmise nädalaga. Miller tõi välja, et nädal tagasi esmaspäeval langes hind 56 euro tasemele, kusjuures viimane kord oli hind samal tasemel 2021. aasta septembris.

«Nädala jooksul siiski hind tõusis jahedamate ja kuivemate ilmaprognooside tõttu. Lisaks toimus hinnakorrektsioon seoses ebakindlusega pakkumise osas sel aastal. Samas on tähelepanuväärne, et TTF gaasi hinnad on olnud langustrendis seitse nädalat järjest ning koos sellega on langenud ka LNG Euroopa hinnad. Möödunud nädalal tuli Euroopasse 45 LNG tankerit ja see nädal peaksid järgmised 43 Euroopa poole teel olema. Sellise tempo juures võib arvata, et jaanuaris tuleb Euroopasse rekordkogus LNG-d. Viimane rekord pärineb detsembrist, mil kokku toodi meritsi 18 miljardit kuupmeetrit gaasi,» selgitas analüütik.

Ta lisas ka, et viimased ilmaprognoosid Euroopale näevad veebruari alguseks soojemat ilma koos rohke tuulega, kuigi võimalikku külma ennustatakse taas veebruari teise poolde. Põhjamaadele tähendab soojem ilm ka suuremat hüdrotoodangut, mis veebruari elektrihindasid pigem allapoole toob.

«Euroopa gaasihoidlate tase on 78 protsenti, mis on tänu suurtele nõudluse vähendamise pingutustele ligikaudu 35 protsenti kõrgem kui aasta varem. Siiski on varud külmemate ilmade tõttu praegu langustrendis vähenedes nädalaga 3 protsendipunkti,» osutas Eesti Energia analüütik.

Miller selgitas, et Venemaa ekspordib Euroopasse endiselt gaasi läbi Ukraina kulgeva torujuhtme, mille mahud vähenesid neljapäeval ja reedel 23 protsenti. «Ehkki neljapäeval tegi gaasi börsihind jõnksu ülespoole ja tõi turule väikese ärevuse, näis reedel, et tarnete vähenemise taga võib olla hoopis Euroopa vähenenud vajadus Gazpromilt gaasi osta. Viimane pole mahtude vähenemist selgitanud, kuid analüütikute hinnangul on börsihind langenud tõenäoliselt Venemaa pikaajaliste lepingute tasemest allapoole,» osutas Miller.

«Enne aastavahetust voolas juhtme kaudu Euroopasse igapäevaselt ligi 40 miljonit kuupmeetrit gaasi, 6. jaanuarist langes see 30 miljonile ja neljapäeval alla 20 miljoni kuupmeetri. Kontinendi suurima gaasitootja Norra torutarned on pärast 9. jaanuari rekordtaset stabiilselt vähenenud peamiselt hooldustööde tõttu langedes 343 miljonilt kuupmeetrilt eelmise nädala lõpuks 323 miljonile kuupmeetrile,» lisas ta.

Pärast juunis toimunud plahvatust rivist väljas olnud Ameerika Ühendriikides Texase osariigis asuv Freeporti LNG eksporditerminal ei alusta analüütiku sõnul tööd enne märtsikuud ja kuigi sadam ei mõjuta otseselt Euroopa toimetulekut, muudab see konkurentsi maailmaturul pingelisemaks, sest katkestused on tabanud ka Nigeeria ja Austraalia tootmist ning samal ajal prognoositakse Aasia tarbimise suurenemist.

«BloombergNEF-i raporti järgi ei ole hinnad Aasias tõusnud veel nii palju, et meelitada LNG-laevu Euroopast lahkuma. Kuigi Hiina LNG-nõudlus on koroonapiirangute tõttu püsinud pikalt madalseisus, prognoosib BloombergNEF, et Hiina naaseb sel aastal maailma suurima LNG-importija positsioonile, tõugates sealt Jaapani,» märkis Miller.

Euroopa läheb siiski üha suurema tõenäosusega kevadele vastu tavapärasest oluliselt suuremal määral täidetud gaasihoidlatega – näiteks BloombergNEFi värske raporti järgi ei lange Euroopa hoidlate täituvus talve lõpuks alla 50 protsendi, mis peaks Milleri sõnul olema piisav, et varud järgmiseks talveks uuesti täita.

«Eesmärgi saavutamine on oluline, sest energiakriisi tervikvaates ei pruugi hullem möödas olla. Järgmise talve vaates ei ole Euroopa LNG vastuvõtuvõimekus veel piisav, et Venemaalt mittetulevat gaasi täielikult asendada. Seetõttu on Euroopa gaasitarbimist vaja veel jätkuvalt kontrolli all hoida,» toonitas ta, lisades, et maailma üks suurimaid LNG-eksportijaid Katar prognoosib gaasiturgudele suurt volatiilsust veel mitmeks aastaks, sest kasvava nõudluse katmiseks ei teki tootmist piisavalt juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles