Valitsus arutab Tallinna ringraudtee rajamist

BNS
Copy
Ülemiste raudteejaam. Pilt on illustreeriv.
Ülemiste raudteejaam. Pilt on illustreeriv. Foto: Eero Vabamägi

Riigihalduse minister Riina Solman esitab neljapäeval valitsusele kinnitamiseks Tallinna ringraudtee rajamise riigi eriplaneeringu ja keskkonnamõjude strateegilise hindamise (KSH) täiendatud eelnõu.

Tallinna ringraudtee eesmärk on luua võimalus Paldiski-suunaliste kaubavedude ümbersuunamiseks Tallinna kesklinnast ning Ülemiste multimodaalsest reisiterminalist, kaupade kiirem liikumine ning Eesti logistikavaldkonna konkurentsivõime suurendamine, selgub eelnõust.

Eelnõu on nüüdseks läbinud kaks kooskõlastusringi. Mullu detsembris kooskõlastamiseks esitatud eelnõu versioonile tuli muudatusettepanekuid, mille alusel suurendas riik eriplaneeringu ala ning täiendas eelnõu seletuskirja. 12. jaanuaril läks kooskõlastusele eelnõu uus versioon, millele parandusettepanekuid enam ei esitatud.

Samuti on eesmärk võimaldada uusi ühistranspordiühendusi Ülemiste-Assaku-Luige-Tänassilma-Saue-Keila-Paldiski/Turba, aga perspektiivis ka Haapsalu/Rohuküla suunal, mis võimaldab töörännet elu- ja töökoha vahel ning parandaks ühtlasi lennujaama, Rail Balticu reisiterminali ning muude teenuste ja töökohtade kättesaadavust, mis täna on kättesaadavad üldjuhul ainult isikliku sõiduautoga.

Lisaks asukoha alternatiividele valitakse riigi eriplaneeringu käigus ka tehnoloogiline alternatiiv – kas kavandatav raudtee rajatakse 1520-millimeetrise rööpalaiusega, nagu ülejäänud tänane Eesti raudteevõrk, või 1435-millimeetrise rööpalaiusega, nagu varem kavandatud Rail Balticu raudtee. Valikul arvestatakse kogu Eesti rööpmelaiuse muutmise perspektiivi.

Tallinna ringraudtee võimalikud põhimõttelised alternatiivid on ette nähtud kehtivas Harju maakonnaplaneeringus 2030+. Riigi eriplaneeringu tulemusel koostatakse terviklik ruumilahendus Tallinna ringraudtee ja sellega funktsionaalselt koos toimivate ehitiste tarbeks.

Planeeringu koostamise maksumus ja ajaline kestus täpsustuvad planeerimisprotsessis. Eeldatav planeeringu koostamise aeg on kuus aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles