Pankurid plaanivad brutaalseid koondamisi

Erkki Erilaid
Copy
Credit Suisse on üks suurimatest koondajatest.
Credit Suisse on üks suurimatest koondajatest. Foto: Arnd Wiegmann

Maailma suurpangad valmistuvad 2008. aasta finantskriisiga sarnaseks koondamislaineks, kuna tulude kokkuvarisemise tõttu nõuavad aktsionärid kulude jõulist vähendamist.

Finantssektoris saavad vallandamised olema «eriti jõhkrad» ning Credit Suisse, Goldman Sachs ja Morgan Stanley juba koondavad töötajaid, kirjutas Financial Times.

Kogu sektoris jäävad kardetavasti tööta kümned tuhanded inimesed. Koondamised tulevad seda ulatuslikumad, et viimaste aastate jooksul on töötajaid massiliselt juurde palgatud. Lisaks hoiduti töökohtade vähendamisest ka pandeemia ajal, mil inimesi vajati vähem.

«Töökohtade kärpimised saavad olema ülijulmad,» ütles finantsteenuste personaliotsingufirma Silvermine Partners omanik Lee Thacker. «Viimase kahe-kolme aasta jooksul on inimesi üle palgatud ja nüüd liigutaks nagu ajas tagasi.»

Pangad, nagu Credit Suisse, Goldman Sachs, Morgan Stanley ja Bank of New York Mellon, on viimastel kuudel alustanud enam kui 15 000 töökohast loobumist ning analüütikud ootavad, et teised järgiksid suurpankade eeskuju.

«Meile on laekunud esimesed hoiatussõnumid Ameerikast,» ütles Keefe, Bruyette & Woodsi analüütik Thomas Hallett. «Investorid peavad nägema, et pankade juhtkonnad üritavad kulusid vähendada ja eurooplased kipuvad USA panku järgima.»

Moody’se globaalse panganduse ekspert Ana Arsov prognoosis, et koondamislaine tuleb nõrgem kui finantskriisi ajal, kuid tugevam, kui turgude kokkuvarisemine pärast IT-sektori krahhi 2000. aastal.

Goldman Sachs alustas eelmisel nädalal 3200 töötaja vallandamist, mis moodustab 6,5 protsenti töötajaskonnast, kuna tegevjuhile David Solomonile avaldatakse survet parandada panga omakapitali tootlust. Goldman vähendab töötajate arvu sama palju kui 2008. aastal ülemaailmse finantskriisi ajal, kuid toona oli ettevõte kolmandiku väiksem.

Morgan Stanley koondas detsembris 1800 inimest, mis moodustab veidi üle 2 protsendi töötajatest.

Ülekaalukalt suurimast koondamisest on seni teatanud Credit Suisse, mis on keset radikaalset strateegilist ümberehitust, mille eesmärk on tugevdada skandaalidest räsitud Šveitsi panka. Eelmise aasta oktoobris teatas pank, et laseb vaid kolme nädalaga oma 52 000 töötajast lahti 9000.

Võrdluseks: 15 aasta taguse finantskriisi ajal kaotas töö pankades üle 150 000 inimese, legendaarsed investeerimispangad Lehman Brothers ja Bear Stearns varisesid aga sootuks kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles