Üks Venemaa ettevõte ajab endiselt Euroopas kamaluga raha kokku (4)

Erkki Erilaid
Copy
Lukoili naftaplatvorm Kaspia meres.
Lukoili naftaplatvorm Kaspia meres. Foto: Maxim Shemetov

Lukoil on seni pääsenud ELi sanktsioonidest, tänu millele on Vene kütusefirmal õnnestunud Euroopas teenida meeletuid kasumeid.

Peaaegu aasta pärast Moskva täiemahulist sissetungi Ukrainasse on enamik Vene energiaettevõtteid suudetud Euroopast suuremal või vähemal määral välja puksida. Samas jätkab Lukoil aga üle Euroopa sadade bensiinijaamade ja mitme rafineerimistehase käigushoidmist, kirjutas Politico.

Kui EL määras sanktsioonid riigiettevõtetele, nagu Gazprom Neftile, Rosneftile ja Transneftile, jäi eraomandis olev Lukoil suures osas piirangute alt välja. «Lukoilil on nii Brüsselis kui mujal Euroopas väga head lobistid,» ütles Bulgaaria energiakeskuse vanemteadur Martin Vladimirov. «Neil on õnnestunud veenda Euroopa poliitikakujundajaid, et Lukoil toetab Ukrainat ja firma juhtkond on sõja vastu.»

Sõja esimesed 10 kuud olid Lukoili jaoks päris head. Eelmise aasta üheksa kuu puhaskasum oli 648 miljardit rubla (8,6 miljardit eurot), mis on üle kahe korra rohkem kui 2021. aasta samal perioodil.

Ka Soome meedias on kurdetud, et Lukoilile kuuluv kütusemüüja Teboil teenib sealmail prisket kasumit. Eriti vihastab soomlasi see, et nende jäälõhkujad sõitsid Teboililt soetatud kütusega. Põhjanaabrite maksumaksjate rahaga maksti eelmisel kevadel Teboilile kütuste eest vähemalt 12 miljonit eurot, mida oli kümme korda enam kui 2021. aastal.

Kuid Venemaa suuruselt teise naftaettevõtte väljavaated Euroopa Liidus on üha enam ohus, sest uued sanktsioonid idanaabri naftatoodetele jõustuvad juba veebruaris.

Sel kuul müüs Lukoil Itaalia peaministri Giorgia Meloni survel maha oma Sitsiilia rafineerimistehase. Väidetavalt kaalub Lukoil ka Rumeenias oma rafineerimistehase müüki.

Ettevõtte positsioon on praegu kõige kindlam Bulgaarias. Kui ELi riigid nõustusid eelmisel aastal keelustama Venemaa toornafta meretranspordi, võitles Bulgaaria kõvasti kaheaastase erandi saamiseks, mis anti riigile «varustuskindluse tagamiseks.» Nii liigubki praegu Vene toornafta meritsi ELis ainult Bulgaariasse.

Eksperdid on nimetanud Bulgaaria erandit ELi konkurentsiõiguse rikkumiseks, mis suurendab Lukoili kasumit ja nende mõjuvõimu riigis. Lukoili Burgase rafineerimistehases toodetakse umbes pool kogu Bulgaarias tarbitavast kütusest ja tehase käive moodustab 10 protsenti riigi SKTst. «Pärast Venemaa rafineeritud toodete vastaste sanktsioonide jõustumist 5. veebruaril muutub Burgase tehas «kullakaevanduseks», ütles selle rafineerimisosakonna juht Eugene Lindell.

Samas peaks Lukoil ainuüksi maksudena tasuma Bulgaariale sel aastal 300–350 miljonit eurot. Ka varustab Bulgaaria tehas kütustega Ukrainat. 

Kuid isegi Bulgaarias on Lukoili jaoks ajad muutumas. Nimelt sel nädalal võttis Bulgaaria parlament vastu seaduse, mis lubab valitsusel võtta julgeolekuohu korral Burgase rafineerimistehase oma kontrolli alla.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles