Brasiilia ja Argentina alustavad ettevalmistusi ühisraha kasutuselevõtuks

Erkki Erilaid
Copy
Argentina peesod.
Argentina peesod. Foto: LUIS ROBAYO

Financial Timesi andmetel teatavad Brasiilia ja Argentina lähiajal, et alustavad ettevalmistustöid kahe naaberriigi ühisraha loomiseks.

Plaan, mida arutatakse sel nädalal Buenos Aireses toimuval tippkohtumisel, keskendub sellele, kuidas uus valuuta, mida Brasiilia soovitab nimetada «sur» (lõuna), võiks suurendada piirkondlikku kaubandust ja vähendada sõltuvust USA dollarist.

«Kui otsus tehakse, tuleb hakata uurima ühisraha jaoks vajalikke parameetreid, mis hõlmavad kõike alates fiskaalküsimustest kuni majanduste suuruse ja keskpankade rollini,» ütles Argentina majandusminister Sergio Massa Financial Timesile. Mõlema riigi poliitikud arutasid seda ideed juba 2019. aastal, kuid toona sai see Brasiilia keskpangalt tagasilöögi.

Algselt kahepoolse projektina alustatud algatust plaanitakse laiendada hiljem ka teistele Ladina-Ameerika riikidele.

Ametlikku teadet ühisrahast oodatakse Brasiilia presidendi Luiz Inacio Lula da Silva visiidi ajal Argentinasse, mis algab pühapäeva õhtul.

FT hinnangul moodustaks kogu Ladina-Ameerikat hõlmav valuutaliit umbes 5 protsenti maailma majanduste kogutoodangust. Maailma suurim rahaliit euro hõlmab sellest umbes 14 protsenti.

Muude valuutaühendused on veel CFA frank, mida kasutavad mõned Aafrika riigid ja mis on seotud euroga, ja Ida-Kariibi mere dollar. Kuid need hõlmavad palju väiksemat osa ülemaailmsest majandustoodangust.

Projekti elluviimine võtab tõenäoliselt palju aastaid. Massa märkis, et Euroopal kulus euro loomiseks näiteks 35 aastat.

Kaubandus Brasiilia ja Argentina vahel igatahes õitseb, ulatudes eelmise aasta esimese 11 kuuga 26,4 miljardi dollarini, mis on ligi 21 protsenti rohkem kui 2021. aasta samal perioodil. Need kaks riiki on Mercosuri piirkondliku kaubandusbloki, kuhu kuuluvad veel ka Paraguay ja Uruguay, peamised jõud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles