Saksamaa kaalub hinnatõusu leevendamiseks loobuda teatud toiduainete käibemaksust (1)

Erkki Erilaid
Copy
Saksa ALDI odavpood Essenis.
Saksa ALDI odavpood Essenis. Foto: WOLFGANG RATTAY

Kui Saksamaal on üldine käibemaksumäär 19 protsenti, siis põhitoiduained on juba praegu maksustatud 7-protsendilise soodusmääraga. Nüüd kaalutakse tervislikumad kaubad maksust sootuks vabastada.

Nagu Eestis, on ka Saksamaal toiduainete hinnad kerkinud meeletus tempos - aastaga umbes 21 protsenti. Kodumajapidamiste abistamiseks kaalub valitsus nüüd teatud toodete puhul käibemaksust loobuda, mis võib lisaks tuua kasu ka kliimale ja bioloogilisele mitmekesisusele, kirjutas Deutsche Welle.

Saksamaa põllumajandusminister Cem Özdemir on korduvalt kutsunud üles loobuma tervislike toiduainete käibemaksust. Saksamaa Keskkonnaagentuur (UBA) ja tarbijaorganisatsioonid nõuavad samuti taimse toidu käibemaksu kaotamist.

Puu- ja köögiviljade, teraviljatoodete ning taimeõlide käibemaksuvabastus võib UBA juhi Dirk Messneri hinnangul tähendada majapidamistele aastas umbes 4 miljardi euro suurust kokkuhoidu.

Samas kurdavad sakslased, et käibemaksukärpest võidavad rohkem rikkamad inimesed, kes ostavad vaesemast elanikkonnast kallimaid tooteid, mille puhul hinnalangus annab suurema kokkuhoiu. Samas absoluutarvudes võivad suurema sissetulekuga inimesed säästa rohkem, kuid mitte tingimata oma kogusissetulekuga võrreldes.

«Rikkad leibkonnad kulutavad toidule absoluutarvudes kuni kaks korda rohkem kui madalama sissetulekuga leibkonnad, kuna nad ostavad kallimat ja kvaliteetsemat toitu,» ütleb Stefan Bach Saksamaa Konjunktuuriinstituudist (DIW).

Lisaks rahalisele leevendusele, on teatud toiduainete madalamad hinnad mõeldud ka selleks, et juhtida inimesi lihast loobuma ja sööma rohkem köögivilju. «Käibemaksu alandamine suurendaks ideaaljuhul motivatsiooni tervisliku ja jätkusuutliku toitumise vastu, muutes puu- ja köögiviljad odavamaks, eriti võrreldes loomse toidu, sealhulgas lihaga,» ütles Anne Markwardt tarbijakaitsjate ühendusest VZBV.

Madalamad hinnad võivad aidata ka mahetoidutootjaid ajal, mil mahetoitu pakkuvad kauplused kannatavad tohutu müügilanguse käes, märkis Saksa Põllumeeste Liidu (DBV) juht Joachim Rukwied. «Praegune trend on mahetoidu ostmine soodushinnaga toidupoodidest,» lisas ta. «See on omakorda pannud paljude põllumeestele mahepõllumajandusele ülemineku pausile.»

Kuid kas kauplejad ikka kogu käibemaksusoodustuse tarbijatele edasi kannavad? «Põhimõtteliselt on meil Saksamaa toiduainete jaemüügisektoris suhteliselt tugev konkurentsisurve, mistõttu on mõistlik eeldada, et vähemalt pikemas perspektiivis jõuab käibemaksu alandamine majapidamisteni,» lootis DIW teadur Stefan Bach. Kõrget inflatsiooni, energia- ja muid kulusid silmas pidades kahtleb ta siiski, kas ettevõtted kannavad lühikeses ja keskmises perspektiivis kiiresti edasi kõik käibemaksukärped.

Samal ajal kui Saksamaal arutelu kestab, vähendasid mõned riigid, sealhulgas Poola ja Türgi, 2022. aastal toidu, sealhulgas liha käibemaksu.

Hispaanias kaotati alates 1. jaanuarist 2023 käibemaks põhitoiduainetele nagu puu- ja köögiviljadele, leivale ja piimala ning lihale ja kalale. Seda esialgu kuueks kuuks. Käibemaksu kaotamise tulemusena on hinnad langenud, kuid Hispaania tarbijakaitseorganisatsioon FACUA teatas jaanuari esimesel nädalal riigi riiklikule konkurentsikomisjonile ka seitsmest jaeketist, kes ei andnud hinnaalandusi ostjatele edasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles