Miljonärid põgenevad Suurbritanniast (5)

PM Majandus
Copy
Londoni finantspiirkond.
Londoni finantspiirkond. Foto: Henry Nicholls

Suurbritannia hakkab nähtavasti kaotama oma atraktiivsust jõukate investorite ja ärimeeste silmis. Möödunud aastal algas meediakajastuse järgi tõeline kapitali väljavool riigist.

2022. aastal lahkus Ühendkuningriigist ilmselt 1400 inimest, kelle vara väärtus oli üle miljoni dollari. Sellest teatas Briti ajaleht The Times, viidates konsultatsioonifirma Henley & Partners uuringule. Ekspertide hinnangul elab Ühendkuningriigis praegu umbes 737 000 miljonäri.

Viimane väljaränne jätkab suundumust, mis algas vahetult pärast Brexiti hääletust 2016. aastal. Sellest ajast alates on saarelt lahkunud hinnanguliselt 12 000 miljonäri, kes on asunud elama mujale.

Nende hulgas on väidetavalt mitukümmend kõrgepalgalist pankurit, kelle tööandjad olid Brexiti järel oma töökohad Euroopasse üle viinud. Euroopa Pangandusjärelevalve hinnangul on Londonist välja viidud ülekanded ka üks peamisi põhjusi, miks üle miljoni euro aastas teenivate Euroopa pankurite arv on 2021. aastal kasvanud üle 40 protsendi, lisab ajaleht.

Suurbritannia oli kunagi magnet rikkuritele, kes eelistavad lisaks tagasihoidlikule reguleerimisele õigusriigi põhimõtteid ja poliitilist stabiilsust. Peale selle on riigi ajavöönd peaaegu ideaalses asukohas, et teha koostööd töötajate ja klientidega üle kogu maailma.

Kuid nüüd näib, et Briti isolatsiooni ebasoodsad küljed avaldavad märkimisväärset mõju, kirjutab The Times. «Nüüd, kui Brexiti tegelikud pikemaajalised tagajärjed on tunda, näeme üha enam jõukaid Briti kodanikke, kes püüavad oma ELi staatust tagasi saada, saades investeeringute kaudu ELi elamisloa või kodakondsuse,» ütles Henley & Partnersi Londoni büroo juht Stuart Wakeling.

Kui varem asusid miljonärid elama Suurbritanniasse, siis nüüd on enamik neist suundunud Lähis-Itta ja Aasiasse. Henley & Partnersi andmetel oli eelmisel aastal kõige suurema varakate üksikisikute sissevooluga riik Araabia Ühendemiraadid.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles