IMF: lääneriikide toetused võivad anda hoobi tärkavatele turgudele (1)

BNS
Copy
Šveitsi politsei eemaldab teetõkkeid, mis paigaldati Davosi majandusfoorumi ohutuse tagamiseks.
Šveitsi politsei eemaldab teetõkkeid, mis paigaldati Davosi majandusfoorumi ohutuse tagamiseks. Foto: Arnd Wiegmann / Reuters / Scanpix

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht hoiatas reedel, et lääneriikide subsiidiumid kliimamuutusega võitlemiseks ja taastuvenergia toetamiseks võivad anda hoobi arengumaade majandustele.

«Minu suurim mure on, et miski, mis on põhimõtteliselt väga hea rohelisele majandusele ülemineku kiirendamiseks läbi riigi raha kasutamise, et julgustada erainvesteeringuid... ei pruugi tulla kasuks tärkavatele turgudele ja arengumaadele,» ütles Kristalina Georgieva Maailma Majandusfoorumil Davosis.

USA president Joe Biden on võtnud vastu inflatsiooni vähendamise seaduse (IRA), mis näeb ette tohutuid subsiidiume ja maksusoodustusi kasvuhoonegaaside emissiooni vähendamiseks.

Euroopa Liit kaalub sarnaste meetmete võtmist, kuna pelgab, et IRA võib julgustada ettevõtetel tootmise Ühendriikidesse kolimist.

Georgieva hoiatas, et subsiidiumid võivad viia tehnoloogia ja tootmise siirdamiseni vaestest arengumaadest rikkamatele riikidele.

«Kui püüame muuta tööstusriike puhtaks ega mõtle tärkavate turgude peale, on meie kõigiga küpse,» ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles