Ida-Eesti tähtsaimas alajaamas töötab 50 aastat vana seade (3)

BNS
Copy
Eleringi juht Taavi Veskimägi.
Eleringi juht Taavi Veskimägi. Foto: Konstantin Sednev / Scanpix

2005. aastal renoveeritud Eesti ühes tähtsamas ja Ida-Virumaa piirkondi elektriga varustavas Balti sõlmalajaamas töötab siiani 50 aastat vana trafo, mille Elering plaanib sel aastal välja vahetada.

Trafo on liikuvosadeta energiamuundur, mis võimaldab muuta vahelduvvoolu ilma sagedust muutmata.

«Balti alajaam on renoveeritud 2005. aastal. Suur osa seadmeid pärineb sellest ajast, osad on uuemad. Balti alajaamas on kaks trafot. Üks on valmistatud 2016. aastal ja teine on aastast 1972,» ütles BNS-ile Eleringi kommunikatsioonijuht Ain Köster. «Teise trafo vahetamegi välja sellepärast, et ta on vana ja enam mitte nii hea tervise juures.» Uus trafo peaks tema sõnul saama paika selle aasta jooksul.

Balti alajaam on Eesti energiasüsteemi üks tähtsamaid alajaamu, kuhu on ühendatud Balti Elektrijaam ja mida läbivad olulised transiit- ja Eesti sisesed kõrgepinge õhuliinid ning kõrgepingeühendused Vene energiasüsteemiga. Sealt saavad toite Narva linn ja ka Ida-Virumaa teised piirkonnad.

2019. aasta mais puhkes Balti alajaamas põleng. Alajaama 330-kilovoldised trafod lülitusid voolutrafo purunemise tõttu välja. Narva linn, samuti Sillamäe ja Narva-Jõesuu jäid ligi tunniks elektrita.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles