Tallinn ootab linnaelanikke rahvakohtunikuks kandideerima

PM Majandus
Copy
Kohtusaal. Pilt on illustratiivne.
Kohtusaal. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix

Tallinna linnavolikogu kantselei palub endast teada anda neil linnakodanikel, kes soovivad kandideerida Harju maakohtu rahvakohtunikuks järgnevaks neljaks aastaks. 

Rahvakohtunik osaleb õigusemõistmises maakohtus kohtumenetluse seadustes sätestatud alustel ja korras, kirjutab Pealinn. Rahvakohtunikul ei pea olema juriidilist haridust, sest tema eesmärk ongi näha kohtuprotsessi tavalise inimese vaatepunktist.

Harju maakohtu kohtuniku Katre Poljakova sõnul võib rahvakohtuniku ülesannete täitmine olla keeruline, aga samas väga huvitav. «Kunagi ei saa ette näha, millise kohtuasja lahendamisele sind kaasatakse ja millise tulemuseni kohtuliku uurimise tulemusel jõutakse. Samas on just rahvakohtunike roll õigusemõistmisel oluline, kuna tänu neile on tagatud ka tavainimese vaade õiguse mõistmisel,» rõhutas ta.

Rahvakohtunikuks võib nimetada 25–70-aastase teovõimelise Eesti kodaniku, kes oskab eesti keelt kõrgtasemel, on rahvastikuregistri andmetel olnud Tallinna elanik vähemalt üks aasta ning on rahvakohtuniku tegevuseks sobivate kõlbeliste omadustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles