Venemaa kärbib gaasitarneid Euroopasse läbi Ukraina (1)

PM Majandus
Copy
Äritorn Lahta keskus Peterburis, kus asub Vene gaasimonopol Gazpromi peakontor.
Äritorn Lahta keskus Peterburis, kus asub Vene gaasimonopol Gazpromi peakontor. Foto: Dmitri Lovetsky

Venemaa riigiettevõte Gazprom jätkab oma tarnete vähendamist Euroopasse. Viimane kärbe peaks aga olema Euroopa riikide jaoks talutav.

Venemaa suunab üha vähem gaasi läbi Ukraina Euroopasse. Igapäevaselt pumbatakse läbi riigi endiselt 25,1 miljonit kuupmeetrit maagaasi, mis on 28 protsenti vähem kui viimastel päevadel, teatas Venemaa energiagigant Gazprom riikliku uudisteagentuuri Tass sõnul.

Võrreldes varasemate mahtudega, mis liikusid Europasse läbi Läänemeres asuva Nord Stream 1 torujuhtme, on defitsiit siiski suhteliselt väike.

Ukrainat läbivad torujuhtmed on viimased järelejäänud otsesed gaasi transporditeed Euroopasse, sest Nord Stream 1 ja 2 kaudu ei liigu gaasi.

Septembri lõpus sai Läänemeres toimunud plahvatuste tõttu kahjustada Nord Stream 1 torujuhe, mille oli Venemaa juba varasemalt sulgenud, samas kui Nord Stream 2 ei olnud kunagi käiku läinud. Endiselt on ebaselge, kes torujuhtmed õhku laskis.

Sõjast hoolimata jätkas Venemaa veel mitu kuud pärast seda umbes 40 miljoni kuupmeetri pumpamist päevas läbi Ukraina. Selle aasta alguses vähenes maht järk-järgult.

Gazprom süüdistas Ukrainat selles, et ta ei lasknud võimalikku kogust läbi. Venemaa transpordib ka veeldatud maagaasi Euroopasse ja torugaasi Türki, läbi mille tarnitakse näiteks gaasi Ungarisse. EL püüab samas enamasti vältida Venemaalt pärit gaasi nii palju kui võimalik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles