Macron loodab rahumeelseid pensioniproteste

Copy
Prantsusmaa president Emmanuel Macron
Prantsusmaa president Emmanuel Macron Foto: Eric TSCHAEN-POOL/Sipa/Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron avaldas neljapäeval lootust, et üleriigilised protestid pensionireformi vastu, mis tema sõnul on «õiglane ja vastutustundlik», ei kujune vägivaldseks.

Macron ütles Barcelonas Prantsuse-Hispaania tippkohtumisel, et loodetavasti toimuvad meeleavaldused «liialduste, vägivalla ja hävinguta».

Prantsusmaal ülimalt ebapopulaarne reform on Macroni sõnul demokraatlikult välja pakutud ja heaks kiidetud ning eeskätt õiglane ja vastutustundlik.

Pensionireformi vastased protestid halvasid neljapäeval suure osa ühistranspordist ning andsid tunda ka koolides ja meedias.

Macroni valitsus tegi eelmisel nädalal teatavaks, et pensioniiga tõuseb Euroopa Liidu madalaimalt 62 eluaastalt 64-le. Tõsta on kavas ka täispensioni saamiseks vajalike tööaastate arvu.

Ametiühingud kutsusid üles massimobilisatsioonile. Tööstusteülene tööseisak, mille puhul on kõik Prantsusmaa ametiühingud ühinenud, on esimene omataoline 12 aasta jooksul – sestsaadik, kui pensioniiga tõsteti 60 eluaastalt 62-le.

Ametiühingud loodavad tuua rohkem kui 200 Prantsusmaa linnas tänavatele üle miljoni meeleavaldaja.

Meedia teatel valmistub politsei 550 000-750 000 protestijaks, neist 50 000-80 000 Pariisis.

«Macron tahab, et me sureksime tööl,» ütles Pariisis meelt avaldama tulnud 43-aastane sanitaartöötaja Hamidou. «Me tõuseme varavalges. Mõned mu kolleegid tõusevad hommikul kell 3. 64. aastani töötada on liig.»

Valitsuse hinnangul streikis keskpäeval peaaegu kolmandik avaliku sektori töötajaist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles