Leedu ametnik: Hiina hakkab meie suhtes leebuma

BNS
Copy
Hiina suursaadiku uus residents Tallinnas.
Hiina suursaadiku uus residents Tallinnas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Leedu Töösturite Liidu presidendi Vidmantas Janulevičiuse sõnul on Hiina leebemat hoiakut Leedu ettevõtete suhtes tunda juba mõnda aega.

Janulevičius märkis seda Leedu presidendi Gitanas Nausėda hiljutise sõnavõtu tõttu, mille kohaselt on Leedu impordile piiranguid seadnud Hiina oma seisukohta muutmas.

Janulevičiuse sõnul ei ole esmatarbekaupade eksport taastunud, küll aga on alanud suhtlus. «Leedu kaupade Hiinasse eksportimise küsimus on viimasel ajal veidi leevenenud. Mis puudutab Hiina importi, siis viimastel kuudel on seisukoht kindlasti pehmenenud, ma ütleks, et oli tunda, et mõni Leedu ettevõte võiks importida palju rohkem komponente,» ütles Janulevičius BNSile.

Rääkides Leedu ekspordist Hiinasse, sõnas Janulevičius, et läbirääkimised on alanud, kuid kaup veel ei liigu.

Eksport pole veel alanud

«Leedu toidu ja jookide eksport Hiinasse ei ole veel alanud, küll aga teatud läbirääkimised sissevedajatega, kes varem Leedu jooke ja toiduaineid ostsid. Algas arutelu, kuid otsekohtumisi ei ole veel toimunud,» ütles ta.

«Praegu liiguvad ainult konkreetsed elektroonikaseadmed, osa lasereid läheb Hiinasse. Neist põhikaupadest, mille eksport ulatus ligi 350 miljoni euroni, umbes 250 miljonit eurot veel seisab,» ütles Janulevičius. Ta avaldas lootust, et suhted Hiinaga tulevikus taastuvad.

Nausėda ütles teisipäeval pärast kohtumist Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) peadirektori Ngozi Okonjo-Iwealaga Šveitsis Davosis, et Leedu impordile piiranguid kehtestanud Hiina on oma seisukohta muutmas.

Aastal 2021 lubas Leedu Taipeil avada Vilniuses Taiwani esinduse. See otsus äratas Pekingis rahulolematust – diplomaatilisi suhted Vilniusega piirati, Leedu eksport ja import tõkestati. Euroopa Liit esitas sel põhjusel eelmise aasta alguses WTO-le kaebuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles