Riigimaade müük tõi riigikassasse mullu ligi 50 miljonit eurot (1)

BNS
Copy
Põld. Pilt on illustratiivne.
Põld. Pilt on illustratiivne. Foto: Margus Ansu / Tartu Postimees / Scanpix

Maa-ameti hallatavad riigimaad tõid mullu riigikassasse 53,1 miljonit eurot tulu, sealjuures teeniti riigimaade müügist 47,9 miljonit ning riigimaade kasutusse andmisest 5,2 miljonit eurot.

Mullu müüs maa-amet 6770 hektarit riigimaad, millest 88 protsenti ehk 5937 hektarit müüdi põllumajandustootjatele, kellel on seadusest tulenev õigus see maa riigilt välja osta. Avalikul enampakkumisel oli 12 protsenti ehk 799 hektarit müüdud riigimaast, teatas amet.

Alla protsendi riigimaa müügist moodustas hoonestusõigusega maa müük ehk riigimaa müük ehitiste omanikele, kes ei saanud maareformi käigus maad erastada ja kellega seetõttu sõlmiti hoonestusõiguse leping, mis võimaldab neil oma hoonete aluse maa riigilt välja osta.

Kasutusvaldustega riigimaa müük tõi riigikassasse 19,3 miljonit eurot, avalikul enampakkumisel müüdud riigimaa 28,5 miljonit ja hoonestusõigusega maa müük 100 000 eurot.

Riigimaa korrastamisele kulus üle 700 000 euro

Mullu andis maa-amet uute lepingutega kasutusse 42 205 hektarit riigimaad, millest 4489 hektarit oli avalikul enampakkumisel, 4232 hektaril pikendas riik põllumajandustootjaga kasutusvalduse lepingut ja 33 120 hektaril andis amet nõusoleku jahipidamiseks.

Põllumajandusmaa rendilepingud kehtivad üldjuhul viis aastat. Suur osa põllumajanduslikust riigimaast on antud maareformi käigus põllumajandustootjatele kasutusvaldusse 15 aastaks, kasutajal on õigus lepingut pikendada veel 15 aastaks. Samuti on kasutusvaldajal õigus maa igal hetkel riigilt välja osta.

Möödunud aastal korrastas maa-amet riigimaid 727 247 euro eest. Sellest 37 protsenti kulus üldhooldusele, 35 protsenti ohtlike ehitiste likvideerimisele ja 27 protsenti loodusesse ebaseaduslikult viidud prügi, ohtlike puude ja kraaviummistuste likvideerimisele.

Maareformi käigus riigi maareservi jäetud maa valitseja on keskkonnaministeerium, kelle valitseda on 90 protsenti riigimaast, millest maa-ameti hallata on põhiliselt põllumajanduslik maa ja tiheasustuses asuvad hoonestamata riigimaad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles