ÜRO peasekretär kritiseeris naftafirmasid suure vale eest kliimasoojenemises (4)

Copy
ÜRO peasekretär António Guterres.
ÜRO peasekretär António Guterres. Foto: Angela Weiss/ AFP/ Scanpix

ÜRO peasekretär António Guterres süüdistas kolmapäeval naftafirmasid, et need levitavad «suurt valet» oma rollist globaalses soojenemises, ning hoiatas, et nad tuleks võtta vastutusele.

«Mõned Suures Naftas levitavad suurt valet,» ütles Guterres Šveitsis Davosi maailma majandusfoorumil.

«Me saime eelmisel nädalal teada, et teatud fossiilkütuse tootjad olid 1970-ndatel aastatel täiesti teadlikud sellest, et nende põhitoode küpsetab meie planeeti,» ütles ÜRO peasekretär.

«Nii nagu tubakatööstus, sõitsid nad ka omaenda teadusest üle,» ütles Guterres. «Ja nii nagu tubakatööstus, tuleb selle eest vastutajad vastutusele võtta.»

Ajakirjas Science eelmisel nädalal avaldatud ExxonMobili uurimuses märgiti, et ettevõtte teadlased olid modelleerinud ja prognoosinud üleilmset soojenemist «šokeeriva täpsusega», kuid kompanii «kulutas järgmised paar aastakümmet selle kliimateaduse eitamisele».

Ettevõtte kõneisik ütles eelmisel nädalal vastuseks küsimusele Science'i artikli kohta, et see teema kerkis viimastel aastatel mitu korda üles ja iga kord oli firma vastus, et need, kes räägivad sellest, kuidas Exxon teadis, eksivad oma järeldustes.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles