Rahvusvaheline Energiaagentuur: naftaturu arengus on tänavu kaks musta hobust

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Prantsusmaa naftahiiu Total rafineerimistehas.
Prantsusmaa naftahiiu Total rafineerimistehas. Foto: STEPHANE MAHE/ Reuters/ Scanpix

Üleilmne naftanõudlus peaks sel aastal Hiina koroonapiirangute lõdvendamise tõttu sel aastal kõikide aegade rekordilisele tasemele, prognoosib Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA).

IEA prognoosib, et Hiina koroonapiirangute lõdvendamine, mille tulemusena suureneb riigis nõudlus naftatoodete järele, tõstab aasta teises pooles ka toornafta hinda. Agentuuri hinnangul peaks päevane naftanõudlus kerkima 1,9 miljoni barreli võrra ning jõudma ajaloo rekordilise 101,7 miljoni barrelini päevas, seisab IEA selle aastas esimeses kuises naftaturu ülevaates.

«Selle aasta naftaväljavaadetes domineerib kaks musta hobust: Venemaa ja Hiina,» märgitakse raportis ning lisatakse, et selline järsk nõudluse kasv kõigutab tasakaalu, sest Venemaa pakkumine jääb sanktsioonide mõjul väiksemaks.

Briti majandusleht Financial Times kirjutab, et Venemaa naftapakkumine oli detsembris stabiilne: 11,2 miljonit barrelit päevas, vaatamata Euroopa Liidu poolt Venemaa toornaftale kehtestatud sanktsioonidele. IEA aga prognoosib, et aasta alguse stabiilsusele vaatamata muutub olukord naftaturul pingelisemaks, sest 5. veebruarist jõustub Euroopa Liidu Venemaa naftatoodetele kehtestatud keeld täies mahus.

IEA prognoosi kohaselt annab tänavuse naftanõudluse suurenemisest pea poole Hiina, seda vaatamata asjaolule, et kas ja kuidas riik täielikult avaneb, on seni ebaselge.

Koroonapiirangute tõttu vähenes Hiina päevane naftanõudlus eelmisel aastal 390 000 barreli võrra. See on esimene langusaasta pärast 1990. aastat ning suurim aastane kukkumine. Novembrikuine otsus piiranguid leevendada on IEA kinnitusel Hiina naftanõudlust suurendanud: novembris suurenes nõudlus oktoobriga võrreldes 470 000 barreli võrra päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles