Swedbank: kolmanda samba investorite arv on jätkuvalt tõusuteel

BNS
Copy
Raha
Raha Foto: Romet Kreek

Swedbank Investeermisfondid ASi juhi Age Petteri sõnul teeb kolmanda pensionisamba investorite arv endiselt suurt tõusu, samas kui teisest sambast lahkujate arv on iga lainega üha vähenenud.

Kuigi eelmine aasta oli keeruline nii finantsturgudele kui ka pensionifondidele, siis sellele vaatamata olid Eesti pensionikogujad rahulikud ega kippunud seniseid varasid vahetama väiksema riskiga pensionifondi juhul, kui pensionieani oli veel piisavalt aastaid, ütles Petter.

«Võrreldes eelmise majandustsükli madalseisuga on Eesti elanike investeerimisalane teadlikkus selgelt kasvanud,» tunnustas Petter.

Mullu suurenes taas nii Swedbanki kolmandasse sambasse investeerivate inimeste arv kui ka sissemaksete summad. 2022. aasta lõpu seisuga omas Swedbanki kolmanda samba osakuid 55 808 inimest (12 protsendi võrra rohkem kui aasta varem). Sissemakseid tegi aasta jooksul umbes kaks kolmandik neist inimestest, kokku 38,16 miljoni euro väärtuses.

Investorid eelistasid teha kolmandasse sambasse sissemakseid regulaarselt, kas kord kuus või kvartalis: 34 protsenti tegi sissemakseid iga kuu, vaid 6 protsenti inimesi tegi aasta jooksul ühe sissemakse. Keskmine aastane sissemakse jäi veidi alla 1000 euro.

Petteri kinnitused eelistavad inimesed jätkuvalt kõrgema riskiga pensionifonde, milles on aktsiate osakaal suurem – jõudsalt on aastaga kasvanud ka indeksfondi investorite arv. 67 protsenti investoreid on valinud kõige kõrgema riskiga fondid.

Naiste ja meeste osakaal investorite hulgas on võrdne. Osakuomanike keskmine vanus on viimastel aastatel jõudsamalt noorenenud – mullu oli see 41 aastat.

«Teises sambas koguvate inimeste arv ja varade maht üldiselt vähenes nii pensioniealiste kui ka nooremate investorite süsteemist lahkumise tõttu. Teisalt aga võtsid pensionieast nooremad vanusegrupid teisest sambast oluliselt vähem raha välja võrreldes 2021. aastaga,» selgitas ta.

Tema sõnul loobub iga avalduste esitamise perioodiga teisest sambast üha vähem inimesi. Aastaga liitus Swedbanki teise samba fondidesse investeerijatega ligi 23 000 uut pensionikogujat, tõi Petter välja.

2021. aastaga võrreldes kasvasid ka teise sambasse tehtavate sissemaksete summad. Pilti moonutab aga see, et palgast sõltuvast sissemaksest oli 1961. aastal ja hiljem sündinutele kuni 2021. aasta septembrini peatatud riigipoolne 4-protsendine sotsiaalmaksu osa.

Nii nagu kolmandas sambas, on ka teises sambas kogujaid rohkem kõrgema riskiga fondides, mis on vastavuses teises sambas kogujate vanuselise jaotusega. Teise samba investori keskmine vanus on 41 eluaastat, mis tähendab, et pensionini on jäänud veel peaaegu 25 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles