Soome kohus: koroonapiirangud olid osaliselt ebaseaduslikud

PM Majandus
Copy
Soome baar. Foto on illustratiivne.
Soome baar. Foto on illustratiivne. Foto: Lehtikuva/ Scanpix

Soome kõrgem halduskohus otsustas, et koroonapandeemia ajal Ida-Soomes rakendatud piirangud, millega ei lubatud Joensuu restoranil kaasaviimiseks ning klintidele kätte toimetamiseks tellimusi võtta, olid seadusevastased, edastab Soome rahvusringhääling Yle.

Kõrgem halduskohus andis osaliselt õiguse restoraniomanikule, keda kohalikud võimud olid süüdistanud koroonapiirangute eiramises.

Kohtu hinnangul ei oleks restoranil tohtinud keelata toidu kaasavõtmise ning kojuveo tellimuste pakkumist. Samuti oleksid kohalikud võimud pidanud restorani tegutsemiskeelu tühistama samal ajal, kui piirangud mujal kaotati.

Mullu veebruaris sulges Ida- Soome piirkondlik riigihaldusasutus ( Avi) Joensuu restorani kolmeks nädalaks, põhjendades seda kehtivate piirangute rikkumise ning alkoholi müügiga. Restoran oli sotsiaalmeedias avalikult tunnistanud, et taunib koroonapiiranguid. Ning restoran jätkas kahel õhtul järjest tööd lubatust kaks tundi pikemalt.

Kohus tõdes, et Avi otsus restoran sulgeda oli põhjendatud, kuid lisaks ka kaasaviimiseks mõeldud tellimuste keelamisega ületas agentuur oma võimupiire.  Lisaks oleks pidanud agentuur restorani sulgemisotsuse tühistama 1.märtsil, mil Soome valitsus Põhja-Karjala restoranide piirangud tühistas.

Kohus määras, et Avi peab maksma restorani õigusabi kulud kokku 2000 euro ulatuses koos intressiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles