Ametiühingute keskliit mõistab Tallinki käitumise hukka

PM Majandus
Copy
Tallinki töötajate hoiatusstreik.
Tallinki töötajate hoiatusstreik. Foto: Madis Veltman

Kuna eile õhtul toimunud Tallinki töötajate hoiatusstreiki pidas laevafirma ebaseaduslikuks ning andis töötajatele teada, et neilt võidakse kulud sisse nõuda, teatas täna Ametiühingute Keskliit, et mõistab Tallinki käitumise hukka.

Ametiühingute Keskliidu hinnangul ületab Tallinki agressiivne vastuseis oma õiguste eest seisvate töötajate heidutamisel nii õigus- kui tavanorme. «Töötajate voli enda õiguste eest seista on sisse kirjutatud kollektiivse töötüli lahendamise seadusesse. Kehtivas õigusaktis on kirjas kolmepäevane etteteatamisaeg ja hoiatusstreigi tunnine kestus – mõlemat on Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühing (EMSA) järginud, seega on tegu õiguspärase tegevusega, mille takistamine pole Tallinki pädevuses,» teatas liidu juht Jaan-Hendrik Toomel.

«Tallink Grupi reaktsioon hoiatusstreigi teatele on nördimust tekitav. Üritades jätta muljet ametiühingu ja töötajate ebaseaduslikust tegevusest, on tööandja ähvardanud streigis osalevaid töötajaid vallandamisega,» lisas Toomel. Ta lisas, et otsuse streigi seaduslikkuse kohta teeb kohus, mitte tööandja ning seetõttu on Tallinki levitatav väärteave sügavalt taunitav. «Nii nagu ametiühing ei või takistada hoiatusstreigiga mitteliitunute töötamist, pole tööandjal õigust takistada hoiatusstreigis osalejate meeleavaldust piisava palgatõusu taotlemiseks,» ütles Toomel.

Kahe aasta eest tahab EMSA liikmetele kokku 20–22-protsendilist palgatõusu. Selleks oleks vaja saada 2–2,5 miljonit eurot lisaraha.

«Vaatasin Tallinki 2021. aasta aruannet,» lausus Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu juht Jüri Lember. «Viiele juhatuse liikmele maksti kokku 2,25 miljonit eurot.»

«Me ei lepi mingi 7–10-protsendilise palgatõusuga kahe aasta eest,» ütles Lember.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles