Maa-amet parandas mõõtmisvead, andmed muutusid ligi 7 protsendil kinnistutest

PM Majandus
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Maa-amet teatas, et peale eelmise aasta maahindamist selgus, et Eestis on neli omavalitsust, mille maa väärtus on üle ühe miljardi euro.

Kõige rikkam on maa poolest Tallinna linn: omavalitsusüksuse maa väärtus ületab 12,5 miljardi euro piiri.

Talle järgnevad 1,9 miljardiga Tartu linn ning 1,1 miljardiga Pärnu linn ja Viimsi vald.

Võrreldes eelmise, 2001. aasta maa korralise hindamisega on suuremad kohalike omavalitsuste maa väärtuse kasvud olnud Tallinna ja Tartu linna ümbruses, kus põllud on asendunud ehitusmaaga ja arendustegevus on olnud aktiivsem. Kohalike omavalitsuste esikümnest (maa väärtuse kasv enam kui 15 korda) kaheksa paikneb kas Harju või Tartu maakonnas (Luunja vald, Keila linn, Kambja vald, Kiili vald, Saku vald, Rae vald, Nõo vald, Kastre vald). Lisaks neile on suurem väärtuse kasv olnud ka Kihnu ja Ruhnu vallas (vastavalt 36,4 ja 18,9 korda), kus eelmise hindamise tulemusena oli maa koguväärtus kõige madalam. Seega on nendes omavalitsustes suure tõusu taga madal võrdlusbaas.

Vigade parandamine

Maa-amet korrigeeris 2022. aasta oktoobris avaldatud maa korralise hindamise tulemusi. Kõige mahukam oli maatulundusmaa kõlvikute andmeülekande vea parandamine, mille käigus muutus väärtus enam kui 1000 euro võrra 6,8 protsendil Eesti katastriüksustest. Hindamise koondtulemus ei muutunud – Eesti maa väärtus kokku oli nii esialgsetel andmetel kui ka pärast korrigeerimist 32,5 miljardit eurot. Maa korralise hindamise käigus hinnati ainult maad, ei hinnatud kasvavat metsa ja ehitisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles