Sutter: oluline on kriisivõimekuse arendamine

BNS
Copy
Eesti Energia juht Hando Sutter.
Eesti Energia juht Hando Sutter. Foto: Sander Ilvest

Eesti Energia juhi Hando Sutteri sõnul on äärmuslike ilmaolude tihenemine tõenäoline ning ka Saaremaa hiljutine kriis näitas, et asjakohaste osapoolte koostöö eriolukordade lahendamisel peab paranema.

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon pidas esmaspäeval avaliku istungi, kus arutas Saaremaa ulatuslikust elektrikatkestusest ajendatuna elektri varustuskindluse tagamist, võrguettevõtete hetkeolukorda, lähituleviku plaane ja tulevasi investeeringuid.

Sutteri sõnul näitas Saaremaa juhtum, et Eestis jagub kriiside lahendamiseks küll piisavalt ressurssi, ent erinevate osapoolte – Eesti Energia ja Elektrilevi, kohalike omavalitsuste, aga näiteks ka kaitseliidu ja päästeameti – koostöö peab muutuma tõhusamaks. «Kriisivõimekust ette arendada tuleb igal juhul, olenemata sellest, mis me võrgukindlusega teeme,» toonitas Sutter komisjoni istungil.

Võrgukindluse tõstmise küsimuses kujunes istungil läbivaks teemaks rahastamise probleemid, seda olukorras, kus Elektrilevi lõpetas möödunud aasta kahjumis ning investeeringuteks vajalikku finantsi on juurde saadud Eesti Energialt.

Sutter nentis, et võrgutasude tõus on siinkohal möödapääsmatu. Ta juhtis tähelepanu, et tegelikkuses maksab Eesti eratarbija võrgutasu vähem kui Euroopas keskmiselt, ettevõtted aga rohkem. See omakorda vähendab kohalike ettevõtete konkurentsivõimet, eriti võrdluses Põhjamaadega. «Ettevõtted valimistel hääli ei anna, küll aga eratarbijad,» tõdes Sutter viidates, et olukord, kus ettevõtted subsideerivad eratarbijate võrgutasu, on olnud poliitiline valik.

Eesti Energia praegune juht märkis, et paremini tuleks Eesti hüvanguks ära kasutada ka Euroopa Liidu loodud võimalusi. «Riigieelarve ei ole kummist ja seal on omad väljakutsed. Aga täna on võimalik raha saada kahest Euroopa fondist, ilmastikukindluse tõstmiseks ja rohepöördeks ehk mikrotootjate ja väiketarbijate liitmiseks. Kui me saame siia kõrvalt rahastust, siis see ei koormaks nii palju tarbijaid ja seda võimalust tuleks aktiivselt kasutada,» rõhutas Sutter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles