Uuring ⟩ Euribori tõus mõjutab kolmandikku eestlastest

PM Majandus
Copy
Luminor.
Luminor. Foto: Postimees

Üleeuroopaline pankadevaheline intressimäär ehk euribor hakkas eelmisel aastal kiiresti tõusma, muutes paljude inimeste kodulanu igakuised maksed kallimaks. Värske uuringu kohaselt tajub selle mõju praeguseks pea kolmandik eestlastest.

Luminori tellimusel detsembris läbiviidud uuringu kohaselt tunneb ennast euribori tõusust mõjutatuna 31 protsenti eestlastest, sest nende laenumakse on kasvanud. Samas kinnitab 57 protsenti vastanutest, et neid euribori tõus ei mõjuta.

Eriti tajuvad euribori mõju Harjumaa ja Pärnumaa inimesed. 53 protsenti Harjumaal (Tallinn välja arvatud), 38 protsenti Pärnumaal ja 32 protsenti Tallinnas küsitletutest tunnistas, et euribori tõus on neid mõjutanud läbi laenumakse suurenemise. Kõige vähem tuntakse euribori mõju Jõgeva ning Valga maakonnas, kus vastavalt 72 protsenti ja 78 protsenti vastanutest kinnitas, et neid see ei mõjuta.

Vanuseliselt tunnevad kasvava euribori mõju kõige rohkem 30–39 (46 protsenti) ja 40–49-aastased (43 protsenti). Mõju ei tunne kõige nooremad ja vanemad: 18–29-aastasest väitis 60 protsenti, et nad ei tunne tõusva euribori mõju ning sama kinnitas ka 78 protsenti 60–74-aastasest.

Eestis tajutakse euribori tõusu mõju rohkem kui Lätis, kus samasisuline uuring näitas, et vaid 18 protsenti lätlastest tunneb end euribori tõusust mõjutatuna. Igakuiste maksete suurenemist tajutakse enim Riia piirkonnas. Vanuseliselt tunnetab Lätis igakuiste laenumaksete suurenemist kõige enam 30-39-aastaste vanuserühm, kus seda väidab peaaegu iga neljas (23 protsenti) vastanu.

Luminori eraisikute panganduse juhi Tanel Rebase sõnul paneb pikalt väga madalal püsinud euribori tõus kodulaenuvõtjad uude olukorda. Kui veel tunamullu oli euribor negatiivne, siis 2023. aasta alguseks on see kerkinud 2,8 protsendile. «Muidugi annab selline intressitõus laenumaksete kasvuna pere-eelarves mõnevõrra tunda, kuid positiivse külje pealt pole makseraskuste suurenemist praegu näha. Inimesed peavad küll oma kulutusi üle vaatama, kuid laenude teenindamisega saadakse hästi hakkama,» ütles Rebane.

Rebase hinnangul on üsna loomulik, et kõige enam on euribori tõusust mõjutatud aktiivseimas tööeas inimesed ehk 30–49-aastased ja Harjumaal elavad inimesed. «Pealinna ümbruses on käinud väga elav kinnisvaraarendus ning ka suur osa laenukliente elab just Tallinnas ja Harjumaal laiemalt,» märkis Rebane.

Euroopa Keskpank tõstab laenuintresse eelkõige ülikiire inflatsiooniga võitlemiseks ning Rebase sõnul võib eeldada, et intressi tõstetakse ka tänavu, kuid mitte enam nii kiiresti kui eelmisel aastal, sest hinnatõusu tempo näitab pidurdumise märke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles