Indrek Tarand: Tallinnas mina õpetaja palgaga ära ei elaks (23)

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Indrek Tarand Euroopa päeva kontserdil Islandi väljakul.
Indrek Tarand Euroopa päeva kontserdil Islandi väljakul. Foto: Taavi Sepp / Scanpix

Endine poliitik Indrek Tarand, kes töötab ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetajana, ütles ETV saates «Hommik Anuga», et tema tavakoormusega õpetaja palgaga ära ei elaks. Õpetajate palgad on küll viimasel ajal tõusnud, kuid Tarandi sõnul jääb palgatõus inflatsioonile alla.

Saatejuht Anu Välba küsis Tarandilt, kuidas ta õpetaja ametis ära elab. «Esiteks tuleb kulud ja tulud hoida tasakaalus, nagu meid on õpetatud. Ma ütlen ausalt, et Tallinnas mina oma normkoormusega õpetaja palgaga ära ei elaks. Ma jääks iga kuu miinusesse. Ja kui ma oleks noor inimene, tahaksin eluasemelaenu, siis panga turvasüsteemid hakkaks huilgama, kui kooliõpetaja läheneb pangale, sest esimene tehisintellekti reaktsioon on, et nüüd tuleb pangaröövel,» vastas Tarand.

Tarand, kes töötab õpetajana Tallinna ühisgümnaasiumis, leiab, et õpetajaametit ei ole Eesti ühiskonnas siiani piisavalt hinnatud. «Ma väga hindan sõber Tõnis Lukase (haridus- ja teadusminister – toim.) püüdlusi õpetajate palka tõsta,» ütles Tarand muiates. Kuid palgatõus on tema hinnangul väiksem kui inflatsioon.

Õpetajate palga alammäär tõuseb sel aastal 1412 eurolt 1749 eurole. Alammäärale lisandub tasu klassijuhatamise eest, mis on keskmiselt 153 eurot. Kohalik omavalitsus võib maksta ka suuremat palka, kuid ERRi andmetel on Tallinnas üle viiekümne kooli, kes seda ei tee.

«Panga turvasüsteemid hakkaks huilgama, kui kooliõpetaja läheneb pangale, sest esimene tehisintellekti reaktsioon on, et nüüd tuleb pangaröövel.»

Indrek Tarand

Tarand töötas varem diplomaadina välisministeeriumis, kuid lahkus sealt eelmise aasta augustis joobeseisundis auto juhtimise tõttu. Välisministeerium teatas peale vahejuhtumit, et Tarandiga nad töösuhet jätkata ei saa ja Tarand esitas lahkumisavalduse.

Ka halvast eeskujust võib õppida

«Õpetaja peab olema ühtlasi eeskujuks,» ütles Tarand. Ta lisas, et õpilane võib õpetajalt õppida ka siis, kui talle halva eeskuju andmine õigesti ära seletada. Ta tõdes, et joobes juhtimine vähendas inimeste usaldusväärsust tema suhtes, kuid ta üritab usaldust taasluua.

Tarandil on lisaks õpetajaametile osalus kahes ettevõttes – Solventos OÜ ja Variku Jahiselts OÜ.

Käibe poolest suurem ettevõte on Solventos, millest Tarandile kuulub 50 protsenti. Ettevõtte tegevuseks on viimase majandusaasta aruande andmetel konsultatsiooniteenused ja loengud ning ettekanded üritustel.

Aastatel 2009–2019 oli Indrek Tarand Euroopa Parlamendi liige.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles